Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Киселова предвижда разпад в ПП-ДБ

14 юни 2024, 08:38 часа
Реклама

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов играе по един и същи начин – предлага екип от преговарящи и те са в малко по-ограничен състав, като разбирането, че или ГЕРБ има водеща роля, или отиваме на нови избори, е един лек ултиматум. Борисов би трябвало да е по-иновативен в подхода си и да предложи 5-10 теми, приоритети, дейности, по които да започнат преговори за съставянето на правителство, коментира доц. Киселова в студиото на bTV. 

Още: Официално: ЦИК обяви разпределението на мандатите в 50-ото Народно събрание

ГЕРБ са в по-изгодна позиция за кабинет

Според нея макар и да загубиха един мандат, ГЕРБ са в много по-изгодна позиция за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. „Много е възможно да не се стигне до философска дилема затова да се търси легитимност, а да се стигне до разбиване на парламентарна група. Ако видим какви процеси текат в ПП-ДБ, аз не изключвам да има вътре разпад на три части. Това е възможно да доведе гласове, които да стигнат до 121 гласа подкрепа за правителство“, изтъкна Киселова.

ПП-ДБ подходиха аматьорски в политиката

Тя е на мнение, че ПП-ДБ са подходили доста аматьорски в политиката и за ротацията, като са си мислили, че са много по-умни и хитри от опонентите си. „Сега Борисов ще дели със себе си и най-много с Пеевски. Много трудно и почти никога избирателите няма да се върнат към ПП-ДБ“, добави доц. Киселова. 

Няма да има скоро нови избори

Според доц. Киселова скоро няма да има нови избори, защото моделът ГЕРБ-ДПС си стъпва на здрава основа.

Още: "Борисов не прави правителства в Сатурнова дупка" и "Ще се видим на Орлов мост": Реакции след офертата на ГЕРБ

Политологът Петър Чолаков отбеляза, че ГЕРБ и ДПС могат да направят правителство с малко подкрепа. Това правителство обаче трябва да има легитимност, защото Борисов се превръща в заложник на Пеевски. Всичко това ще работи за ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“. Третата партия в една коалиция с ГЕРБ и ДПС ще бъде в ролята на измамената камила – ще влязат в ролята на ПП-ДБ. Ако се подлъжат от ИТН, избирателите не са глупави и ще го видят, коментира Чолаков.

Трета партия в коалицията - измамената камила

Той добави, че преговорният екип на ГЕРБ е „решава Бойко Борисов“. Стратегията на Бойко Борисов е да разцепи някоя парламентарна група – под неговата мишена е тази на ПП-ДБ. Проблемът на ПП-ДБ е, че електорално са се свили, а Бойко Борисов е доказал се майстор в разцепването на парламентарни групи, отбеляза Чолаков.

Пълна реставрация на модела ГЕРБ-ДПС

Той смята, че ГЕРБ-СДС и ДПС могат да продължат да си управляват и през статута на служебното правителство. „Наблюдава се пълна реставрация на модела ГЕРБ-ДПС с помощта на ПП-ДБ“, разкритикува Чолаков. Той не очаква засега президентът Румен Радев да излезе на политическата сцена със свой политически проект.

Още: "Не е време за биене в гърдите": Борисов иска експертен кабинет с доминация на ГЕРБ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Борисов търси ролята на благия мъдрец

Бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски заяви, че не разбира от експертни правителства, но досега не е вижда министър да е експерт или политик да е експерт. След като Борисов 15 години е в активната политика и какво е искал да каже той, Севлиевски не се заема да даде отговор на задачата. Той обаче вижда, че Борисов се опитва да бъде лидер на повече хора и лидер на хората, които са извън ГЕРБ. Избирателите натискат политиците да направят сговор, така че да е добре за републиката. Хората виждат „Величие“ като пародия на българската политическа система, коментира Севлиевски.

Според него Борисов търси нова роля в политиката – на благ мъдрец. „Ако запази тази линия на поведение, ще се види друг Борисов, различен от предизборната кампания“, посочи Мирослав Севлиевски.

Още: "Много съм доволен от резултата - да се чувствам ли виновен, че съм ги победил с толкова?"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес