Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Муцунски избяга от директните въпроси на българските депутати в ПАСЕ

03 октомври 2024, 15:10 часа • 1190 прочитания

Министърът на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония (РСМ) Тимчо Муцунски избяга от всички директни въпроси, отправени към него от делегатите от България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), предаде БГНЕС.

По време на заседанието всички български представители към ПАСЕ – Георг Георгиев и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, зададоха директно въпроси към Муцунски за необходимостта от конституционни промени в страната за започване на преговори за членство в ЕС, за езика на омразата и за отказа да се изгражда Коридор номер 8 на територията на РСМ.

Критични въпроси към Муцунски бяха задавани и от други представители, включително и от Швейцария за огромния заем от над 500 милиона евро, получени от правителството на Виктор Орбан в Унгария.

Още: ВМРО-ДПМНЕ свърза България с корупцията в Северна Македония

Неудобните въпроси - без конкретен отговор

Георг Георгиев (ГЕРБ-СДС) и Тошко Йорданов (ИТН) поискаха да получат отговор от Муцунски кога кабинетът в Скопие смята да предприеме действия за промени в конституцията, които ще дадат възможност страната реално да започне преговори с Европейския съюз.

Още: След като посланика ни отказа протестната нота: Скопие ще иска извинение директно от София

Надежда Йорданова (ПП-ДБ) директно попита Муцунски за езика на омразата и агресията срещу България, употребявани от членове на правителството на Християн Мицкоски.

Деница Сачева поиска конкретен отговор на въпрос за отказа на режима в Скопие да продължи изграждането на своя територия на стратегическия коридор Номер 8.

Още: Македонски вицепремиер: Убеден съм, че конституционните промени ще станат до края на годината

Българските представители не получиха нито един конкретен отговор на поставените въпроси, а Тимчо Муцунски се опита да се измъкне с общи фрази и с удовлетвореността си, че имало много българи в залата, които му задават въпроси.

Още: "Няма нужда да посредничите": Потомците на македонските българи предложиха друго на Орбан

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес