Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Можем да не се срамуваме от това, което правихме": Главчев изпрати служебния кабинет предсрочно

03 юли 2024, 10:19 часа
Реклама

Не искам да звуча бенефисно, но искам да отчета, че работата, за която дойдохме като служебен кабинет, си я свършихме.

Това каза в началото на днешното редовно заседание на правителството служебния министър-председател Димитър Главчев. Все още не е ясно дали това ще е последното заседание на кабинета, тъй като по-късно днес ще се проведе и гласуването за ново редовно правителство с премиер Росен Желязков от ГЕРБ. Без да е ясно дали ще събере подкрепа обаче, Главчев отново отчете работата на служебното правителство и го изпрати в историята.

"Не съм привърженик да се хваля и да хваля колегите си за добре свършена работа, но можем да не се срамуваме от това, което правихме тези три месеца", каза още Главчев пред служебните министри.

Припомняме, че вчера от пресслужбата на Министерския съвет изпратиха детайлен отчет на служебното правителство за работата му през последните три месеца, а самият Главчев видя висока оценка за служебната власт в проектокабинета "Желязков". На този фон обаче основната задача, която бе поставена пред кабинета - организацията на честни и свободни избори - се изтъкна като успешна, на фона на хилядите невалидни бюлетини и ниската избирателна активност.

Иначе премиерът отново сложи акцент върху успехите в здравеопазването. "Ние така раздвижихме казуса с Националната детска болница, че вече е съкратен периодът наполовина. Освен това отпуснахме средства за медицински хеликоптер - 1 млн, за да бъде дооборудван", припомни той.

Накрая коментира и състава на проектокабинета “Желязков”. "Не се знае всъщност какво ще решат народните представители - седем от нас получиха признание да бъдат в следващо правителство, ако има. Аз лично бих взел всичките, но първият мандат е политически и това е единствената причина това да не се случи", посочи той.

Още: Проучване: Исторически ниско доверие в служебното правителство на Главчев

По-рано през деня на влизане в Народното събрание, където трябваше да бъде изслушан за Срещата на върха на НАТО и РС Македония, премиерът посочи, че е готов за всякакво развитие на гласуването на проектокабинета "Желязков", но няма очаквания. "Не разполагам с гадателски способности, за да знам дали ще бъде приет съставът. Като съм се заел с някаква работа, я върша, и то я върша до степен, че да мога да я предам възможно най-скоро", сподели той.

Попитан дали има лимит, който си е поставил да стои начело на управлението, ако няма редовно правителство, Главчев отговори, че границите ги поставя законодателството.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес