Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционният съд отказа на Гешев имотите на Бюрото по защита на свидетелите

17 февруари 2022, 13:48 часа • 18226 прочитания

Няма нарушение на Конституцията в случая с прехвърляне на имоти на Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата на правосъдното министерство. Това решение взе единодушно Конституционният съд

Прехвърлянето беше обжалвано от главния прокурор Иван Гешев. Действието беше едно от многото в сагата с отнемането на Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата след упорити медийни публикации, че то се е превърнало в "преторианска гвардия" на Гешев. А основната причина за тези публикации е фактът, че Бюрото охраняваше Гешев много време и това беше променено миналата година по законов път - така, че главният прокурор да бъде охраняван само от НСО.

Отнемането на Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата стана от 46-тото Народно събрание.

Гешев твърдеше, че параграф 25 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЛЗВНП) противоречи на чл. 106 от Конституцията (според който Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество), на чл. 130а, ал. 2, т. 6 и на принципа за разделение на властите (чл. 8 от Конституцията). Тезата в искането му беше, че тъй като имотите, предоставени за ползване на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет, предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт.

Конституционният съд: Правосъдният министър може да иска освобождаването на главния прокурор

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес