Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са рисковете пред изцяло машинен вот - коментират експертите

10 май 2021, 08:34 часа
Реклама

Изборният кодекс не е нов. Всяко мнозинство след Търновската конституция е било провокирано да пипа правилата, забравяйки, че избри се печелят с гласове.

Реклама

Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, коментирайки последните промени в Изборния кодекс.

Според проф. Киров в Изборния закон се налива като с фадрома. Аз не съм привърженик на машинното гласуване, посочи проф. Киров. Той заяви, че ще има основание за оспорване на резултатите, ако се окаже, че технологията на машинното гласуване е много по-бавна, отколкото гласуването с хартиена бюлетина - в такава ситуация ще име големи проблеми. Проф. Киров предупреди Централната избирателна комисия да си направи сметката колко машини ще инсталира в големите избирателни секции.

Според експерта по конституционно право д-р Борислав Цеков въвеждането на изцяло машинно гласуване е доста съществена поправка в 12 без пет преди изборите. Отново партиите искат по своя кройка да направят Кодекса. Машинното гласуване е авантюра - неслучайно го няма никъде в Европа. Ние се нареждаме до Бутан, Венецуела и Бразилия, но ние първо трябва да си счупим главите, коментира още д-р Цеков. Той заяви, че проблемът е в броенето на бюлетините. Сега броенето е в една кутия със софтуер и това го разбират ограничен кръг от хора с определена компетентност, стана ясно още от думите на експерта. Според него проблемът с машините за гласуване в чужбина е свързан и със сигурността.

Как машинното гласуване може да се превърне във фарс - ПРИПОМНЕТЕ СИ В ТОЗИ МАТЕРИАЛ НА ACTUALNO.COM!

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес