Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът избра Екатерина Захариева и Юлиан Попов за кандидати за нов еврокомисар (СНИМКИ)

30 август 2024, 11:49 часа • 2885 прочитания

Екатерина Захариева (номинирана от ГЕРБ-СДС) и Юлиан Попов (номиниран от ПП-ДБ) са одобрените от Министерския съвет кандидатури за нов европейски комисар на Република България.

Това беше решено на правителственото заседание, потвърди в петък на обед премиерът Димитър Главчев и благодари на всички парламентарни групи за сериозното отношение по темата и за предложените номинации.

Предстои двете кандидатури да бъдат представени на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя ще определи един измежду двамата, като след това одобреният кандидат ще получи ресор и ще се яви на изслушване пред Европейския парламент. Неофициално очакванията са по-скоро изборът да бъде върху Захариева, тъй като е от същата партийна фамилия - Европейската народна партия, както и отговаря на зададения критерий за пол от страна на Фон дер Лайен, а именно - жена.

Още: За да има конкуренция: Радев поиска от Главчев да предложи две жени за еврокомисар

Снимка: БГНЕС

Преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Главчев подчерта, че всички кандидати са на изключително високо ниво и че решението за номинации ще бъде трудно. "Все пак има принципи и критерии, които трябва да спазим. Не сме се забавили и не сме закъсняли с никакви срокове - процесът стартира след утре", обяви още той по повод избора на номинации за нов български еврокомисар. Той отрече България вече да е получила ресор. Припомняме, че преди дни БНТ съобщи, че вероятно страната ни ще има еврокомисар по регионална политика, но в последните дни се спекулира и с ресора енергетика.

Още: Битката за еврокомисар - още един индикатор как гледат на нас

Коя е Екатерина Захариева?

Екатерина Захариева е родена на 8 август 1975 г. в Пазарджик. Завършила е Езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик с изучаване на немски език. Тя е магистър по право на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". През 2001 г. Захариева започва работа като адвокат. От 2003 г. е юрисконсулт в дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване" на Министерство на околната среда и водите, където от 28 февруари 2007 г. е изпълняващ длъжността директор на дирекцията и неин директор от 1 април 2008 г. до 31 юли 2009 г.

Захариева е била в три правителства на Бойко Борисов. Тя е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството от 2009 г. до 2012 г. Министър на правосъдието е от 2015 до 2017 г. и е заместник министър-председател за правосъдната реформа и министър на външните работи от 2017 г. до 2021 г. Бивш главен секретар и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, участвала е и в състава на две служебни правителства. В правителството на Марин Райков е служебен заместник министър-председател и служебен министър на регионалното развитие и благоустройството през 2013 г., а в правителството на Георги Близнашки е служебен заместник министър-председател по икономическа политика и служебен министър на регионалното развитие и служебен министър на инвестиционното проектиране през 2014 г.

Още: Борисов: Не ни интересува кой е вътрешен министър, имаме предимство за еврокомисар (ВИДЕО)

Захариева е била депутат от 44-ото до 50-ото Народно събрание. На 18 април 2017 г. тя е отличена с Почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност.

Кой е Юлиян Попов?

Юлиян Попов е роден е на 21 септември 1959 г. в София. Завършил е „Българска филология“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е един от създателите на Нов български университет, а от 1991 г. – негов пръв изпълнителен директор и настоящ член на Настоятелството на университета. Преди това е работил като директор на литературния музей "Ангел Каралийчев" и редактор в списание "Факел".

От 1994 г. Попов живее в Лондон, Великобритания, където работи като журналист и консултант по институционалното развитие, политики на околната среда, климата и образованието.

Още: Попов: Справедливата трансформация на въглища, петрол и природен газ означава отказ от тях

От 1997 г. той е почетен секретар на британската благотворителна организация „Приятели на България” („Friends of Bulgaria“), а по-късно и неин директор до 2019 г. От 2006 г. той е председател на Управителния съвет на Българското училище за политика "Димитър Паница". Бил е председател и на Управителния съвет на фондация "Елизабет Костова" и член на Настоятелството на Американския университет в България. От 2008 г. Попов е главен консултант на Европейската климатична фондация за Централна и Източна Европа. През 2012 г. той участва в създаването на Тунизийското училище за политика в Тунис, създадено по модела на Българското училище за политика „Димитър Паница“, и е бил член на Стратегическия съвет на училището.

Снимка: БГНЕС

Два пъти Попов е министър на околната среда и водите - в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. и в правителството на Николай Денков от юни 2023 г. до април 2024 г. Попов е член на Европейския съвет за външни отношения, на Консултативния съвет на Climate KIC. Той е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа. Два пъти Попов е класиран от EurActiv за един от 40-те най-влиятелни гласове в областта на европейските енергийни политики.

Автор е на публикации, посветени на устойчивото развитие, енергетиката, политиките на Европейския съюз и човешките права, публикувани във водещи български и международни издания, както и на книгата „Английска България или Швейцария на Балканите” (2005) и на романа „Островът на мъглите“ (2006). Съавтор е на книгите „Европейската супермрежа“ и „Дипломация в областта на енергетиката и климата“.

Още: Главчев: Не сме се забавили в избора на нов еврокомисар, Росен Карадимов ще отговаря за изборите

Припомняме, че през тази седмица парламентарните групи издигнаха общо 7 кандидатури - на 4 жени и 3 мъже. Предложението на ГЕРБ-СДС е бившият вицепремиер, външен и правосъден министър Екатерина Захариева. От ПП-ДБ заложиха на бившия екоминистър Юлиян Попов, а от "Възраждане" на основателя на Българската фондова борса Виктор Папазов. Бившият евродепутат Искра Михайлова беше предложена от ДПС-Пеевски. БСП издигна двама кандидати - Драгомир Стойнев и евродепутатът Цветелина Пенкова. Велислава Петрова, която е и бивш заместник-външен министър е номинацията на "Има такъв народ".

Освен това през седмицата премиерът Главчев последователно се срещна с първите трима номинирани Захариева, Петрова и Михайлова, а след това се срещна и с другите четирима номинирани за еврокомисар.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес