Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йордан Цонев: Да се плащат влогове от КТБ преди обявяването ѝ в несъстоятелност

04 август 2014, 08:31 часа • 27562 прочитания

И природните бедствия са причина да поискаме актуализация на бюджета, защото Фондът за бедствия и аварии е почти изчерпан. Може да има гласуване с дефицит, но все пак до определена граница, заяви депутатът от ДПС и председател на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев.

Три са промените, които трябва да се направят по актуализацията. Едната е да се вдигне със 700 млн. лева дефицита, а втората – таванът на дълга да скочи с 3,4 млрд. лева, подчерта Цонев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Не съм оптимист и не очаквам днес да има цялостна актуализация на държавния бюджет – най-вероятно ще се актуализира само бюджета на НЗОК, каза Цонев.

Колегите от БСП се държат по същия начин, по който се държа президентът през миналата година. Тогава се говореше как ще се подпише празен чек, ще плащат децата ни, но се видя, че не стигнахме до тавана в края на миналата година. Сега положението е същото, заяви депутатът от ДПС.

Корпоративна търговска банка

На въпрос дали трябва да се изпълни искането на ЕК да се започне изплащане на влогове, Цонев отвърна, че когато БНБ предложи Закон за КТБ и разделяне на добра и лоша банка, това било отхвърлено. Сега действаме по българския закон, както искаше обществеността, каза той. Ще предложа текст в преходните и заключителни разпореди на евентуалната актуализация на държавния бюджет, с който да се изплащат влогове преди обявяването в несъстоятелност на КТБ. Ако бъде приет, той ще действа 20 дни след обнародването му в Държавен вестник, обясни Йордан Цонев.

За да започне незабавно изплащане на влогове, първо трябва КТБ да бъде обявена в несъстоятелност, а това трябва да стане чак след одиторска оценка. Предлагаме да падне изцяло банковата тайна за КТБ, а ако не може – поне за политици, магистрати, кметове, подчерта Цонев. И отрече, че така ще се скрият офшорките – и те ще бъдат отворени, добави той.

Не може ДПС да бъде обвинявано за всичко. Ще припомня на Радан Кънев, че не децата на бившия лидер на ДПС имат консултантски договори с тази банка, заяви Цонев.

Йордан Цонев посочи и второ предложение на ДПС, дело на Делян Пеевски – да дойдат международни одитори. Нека и международните финансови отдели на одиторски къщи да проследят къде са трансферирани „съмнителни” суми, продължи с предложенията Цонев. Международни финансови одитори трябва да направят оценка на активите на КТБ, защото никой няма да повярва на български.

Категорично не е вярно, че Делян Пеевски и държавата чрез свои фирми са вадили пари ударно и затова се стигна дотук. Проблемът в КТБ е криминален, а хората трябва да си вземат парите по-скоро, отсече Цонев.

Йордан Цонев в прав текст отрече, че Цветан Василев и Делян Пеевски са били близки някога. Нека се докаже, че имаме връзки с Василев. По отношение на Николай Бареков Цонев посочи следното – да сте чували нещо положително да каже за нас? Създателят на Бареков т.е. Цветан Василев скоро ще се изправи пред съда, многозначително подхвърли Цонев.

За финал Йордан Цонев заяви, че ДПС не прави коалиции с никого преди изборите. След като ни подредят избирателите, ще се види. А БСП ги предадоха избирателите им на евроизборите, завърши депутатът от ДПС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес