Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Информацията е невярна": Иван Портних с първи коментар на информациите за повдигнати му обвинения

11 октомври 2024, 18:38 часа • 609 прочитания

Разпространената днес информация за досъдебно производство на Европейската прокуратура срещу мен е невярна. Това обяви на профила си във Facebook бившият кмет на Варна Иван Портних. Той напомня, че повдигане на обвинение съгласно разпоредбите на НПК означава изготвянето на обвинителен акт и внасянето му в съответния съд.

„Досъдебното производство изобщо не е приключило. По него предстои да се извършват множество процесуално-следствени действия. Към момента аз и адвокатите ми не сме уведомени по надлежния ред от независимата прокуратура на Европейския съюз за внасяне на обвинителен акт в съда“, уточнява Иван Портних.

Още: Измами за милиони: Европрокуратурата обвини Иван Портних за несъществуващо пристанище във Варна (СНИМКИ)

Той допълва, че с оглед разпоредбите на НПК, в този стадий на досъдебно производство не се оповестяват становища, изявления или оценки, затова няма да прави такива. „Категоричен съм в позицията си, че е недопустимо българският офис на Европейската прокуратура да се използва за предизборни политически цели. За поредна кампания случаят се използва в разгара й за атака срещу ГЕРБ. Недопустимо е използването както на българските, така и на европейските институции за предизборни цели“, заявява Портних. Той допълва, че и жалбоподателят, и вещото лице до делото са кандидати за народни представители от листата на ПП-ДБ.

Още: "Всичко са изфабрикувани глупости": Първи коментар на обвинен от Европрокуратурата за измамите за милиони във Варна

По-рано днес от българския офис на Европейската прокуратура съобщиха, че са обвинили четирима заподозрени, включително бившият кмет Иван Портних, в измама, свързана с реконструкция на рибарското пристанище "Карантината". Разследването, свързано с въпросното място, сочи, че то реално никога не е съществувало. Земята първоначално е регистрирана като "скали и пясък", а четиримата заподозрени са сглобили няколко понтона и я пререгистрирали като рибарско пристанище. Проектът е на стойност 3,4 млн. евро. 2,8 млн. от тях е трябвало да бъдат изплатени от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а останалите от 675 475 евро – от националния бюджет.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес