Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Конституционните промени циментират модела "Филчев" - Filchev Forever

27 юли 2024, 09:17 часа • 2786 прочитания

Конституционните промени отидоха в кошчето за боклук, но всъщност кошчето за боклук се казва Никола Филчев, бивш главен прокурор. Toва заяви бившият депутат и председател на "Да, България" в оставка Христо Иванов пред bTV за отхвърлените конституционни промени от Конституционния съд.

Още: Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна 

Циментиране на модела "Филчев"

"След конституционните промени ще се циментира моделът "Филчев“ – Filchev Forever", отсече Христо Иванов.

По думите му, на конституционните съдии им е толкова важно да опазят Филчев, за да може България да не влезе в Шенген. "Моята битка не се обезсмисля, но доказа колко е важна. Ако конституционните промени не пречиха, нямаше да бъде отменени. Всичко това е доказателство колко големи промени има", коментира Христо Иванов.

Според него целта е била да бъде опазена централизираната и безконтролна прокуратура, както и всевластният главен прокурор. На президента могат да му се отнемат правомощия, за да остане Димитър Главчев, а на главния прокурор не може, ядоса се Христо Иванов. "Трябва да бъде запазен скъпоценния министър на вътрешните работи на Делян Пеевски (бел. ред. - Калин Стоянов) и неговото влияние в съдебната власт", подчерта той.

Още: Кирил Петков: 9-3 за бутона ENTER вместо за хората, КС доказа превзетата държава

План за избор на нов главен прокурор и председател на ВАС

Христо Иванов смята, че отменените конституционни промени са един план, който да започне процедурите за избор на нов главен прокурор и нов председател на ВАС. "Тече операция предаване на щафетата, така че да бъде запазено влиянието на Делян Пеевски в съдебната власт с определени негови лейтенанти", изтъкна той.

Христо Иванов отбеляза, че конституционните промени нямат авторство.

За ситуацията в ДПС, Иванов посочи, че и самият почетен президент на движението Ахмед Доган е пропищял "от чудовището, което създаде" – Делян Пеевски. Той даде да се разбере, че няма да се откаже от демонтиране на модела Пеевски. Кризата се задълбочава и не се разрешава, защото не можем да решим базовия проблем – за системната корупция, каза още Христо Иванов.

Още: "Да, България": Конституционният съд предпочете да остави всевластието на главния прокурор

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес