Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хаджигенов вижда бъдещето като експертен кабинет и настоя, че без разговори няма бъдеще

09 май 2021, 10:13 часа
Реклама

Пичове, не е възможно да стане по-друг начин. Не е задължително обаче политически и партийни лидери да участват в експертно правителство. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов в отговор на въпрос на "Неделя 150", че може да не обича ДПС, но не може да ги заличи и ще трябва да се работи и с тях за бъдещето на България.

За него, няма значение кой откъде е, при експертен кабинет, който работи на основа на ясно подкрепена програма от приоритети, но с кратък хоризонт на действие - за да може да се поставят здрави основи на истинска демокрация и оттам-насетне да се върнем към политическото. Хаджигенов вижда такова правителство да е от експерти, по възможност извън политическата сфера, и да работи по предварително одобрени приоритети – първи сред тях е съдебната реформа и реформата на прокуратурата, за представителя на "Изправи се! Мутри вън".

Някой да каже на Слави, че това не е демокрация – не е демокрация, когато някой ти каже какво да правиш, обобщи Хаджигенов, сравнявайки Трифонов с Бойко Борисов, който виждал демокрацията като това да каже всички да носят "зелени гащи". За Хаджигенов, въпросите от референдума на Слави Трифонов преди 5 години за били формулирани безобразно и ако сега бъде проведено такова допитване, резултатът няма да е същият.

"С 45-ия парламент приключи самодържието на Борисов. Това е най-важното нещо! И парламентът показа, че може да бъде жив, а не просто гумен печат в ръцете на Бойко Борисов и да узаконява свинщините му. Част от статуквото направи всичко възможно две временни комисии да не заработят - комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020-а и комисия за "Росенец", заключи адвокат Хаджигенов, според който въпросните комисии можело да свършат много работа за няколко дни. Хаджигенов е категоричен, че казаното от Иван Ангелов е вид самопризнание, което обвързва Бойко Борисов и е редно Комисията по ревизията да предаде всички данни на прокуратурата, която да ги превърне в обвинения пред независим съд.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес