Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев е информирал държавите от ЕС за "недопустимото поведение" на Северна Македония

04 юли 2024, 15:14 часа
Реклама

Служебният премиер Димитър Главчев заяви днес (4 юли), че България е информирала държавите от Европейския съюз за "недопустимото поведение" на политици в Република Северна Македония. Това обяви той по време на изслушване в Народното събрание.

По думите му това е опит за предефиниране и предоговаряне на постигнатия консенсус за преговорната рамка и вписване на българите в конституцията. 

"Не мисля, че прекалено острият тон би бил от полза. В никакъв случай не бива да допускаме интересите на българите в Северна Македония да бъдат засегнати", но която и да е по-рязка промяна може да провали усилията за нормализиране. За нормализиране обаче трябват две страни и от другата страна няма желание", заяви той. Още: Това е фалшификация!: Македонците в Албания не признават преброяването

По думите му позицията на България по отношение на Северна Македония е неизменна.

"Страната ни държи да бъдат спазвани подписаните споразумения. Дотук българското правителство стриктно се придържа към позицията, утвърдена с решение на Народното събрание от 24 юли 2022 година, с което се определят условията, при които Република България може да подкрепи която и да е стъпка от процеса на евроинтеграция на Република Северна Македония. Приемането и непосредствено влизане в сила на конституционни промени, с които българите да бъдат вписани с останалите народи, е незаобиколимо предварително условие за по-нататъшния напредък в евроинтеграционния процес на Скопие", допълни служебният премиер. Още: ЕС предупреди Скопие: Пределно ясни сме, преговорната рамка няма да се промени

Според Димитър Главчев върху страната ни не се оказва натиск за отстъпки спрямо Скопие и позицията на България се споделя от партньорите ни в ЕС, израз на което са годишните доклади за напредъка на РСМ като страна-кандидат.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес