Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Герджиков към Радев: Слезте от облаците. Радев: Отдавна съм слязъл

18 ноември 2021, 20:26 часа • 9416 прочитания
Реклама

Слезте от облаците, призова Анастас Герджиков своя опонент Румен Радев в единствени телевизионен дебат в четвъртък по БНТ.

Отдавна съм слязъл, и то жив и здрав, отговори Радев.

Повод за острите реплики между двамата бяха действията на Бойко Рашков, за които Герджиков се изказа критично и нарече Рашков "началник щаб" на Радев. По думите му от МВР са разпитвали в Софийския университет дали има хора, които се занимават с купуване на гласове, което според Герджиков е обидно.

МВР работи само и единствено по сигнали, отговори Радев. Те са длъжни да спазват закона и ако някой го приема като репресия, това ни води към нецивилизованите държави, отговори Радев.

Двамата са кандидати за президенти във втори тур на 21 ноември.

Още от първите консултации редовно подканваме партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство, каза Радев в отговор на въпрос дали е време за стабилен кабинет.

Партиите на промяната имат политическата инициатива и подходът, който виждаме в момента е обнадеждаващ, тоест правителство с съставено с ясна визия и експертна оценка, каза още Радев. Президентът не е арбитър, той е посредник. Той не е архитект на коалиции, добави той.

"Не се занимавам с политическо инженерство. Поканих Василев и Петков да участват в служебния кабинет, бяха много добри министри, редица слабости на предишното управление разкриха, решиха да скочат в партийната политика, това си е тяхна отговорност", каза още Радев.

На въпрос за президентската република Герджиков отговори: "Опасно е да въведем президентска република в крехка демокрация като нашата. Не е нужно да имаме президентска република, за нас тя е опасна".

Радев припомни, че когато хората са били на улицата да протестират срещу Гешев, корупцията и за съдебна реформа, той е излязъл с тях. По думите му проблемът е в това, че няма кой да разследва главния прокурор и той е на практика несменяем.

"Личността на Иван Гешев може да е спорна, но истината е, че променяме правилата", коментира Герджиков.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес