Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Галъп": Седем партии в парламента, ПП-ДБ пред "Възраждане"

14 октомври 2024, 16:12 часа • 867 прочитания

Убедителна преднина от 9% за ГЕРБ и седем формации в следващото Народно събрание - това са част от изводите от новото проучване на електоралните нагласи*, направено от "Галъп интернешънъл болкан" преди предсрочните парламентарни избори този месец.

Независимият сондаж на агенцията обхваща 806 пълнолетни българи в представителна извадка. Интервютата са направени по метода "лице в лице" с таблети между 28 септември и 6 октомври.

От "Галъп" акцентират, че изследването им не дава прогноза за изборен резултат, а само "моментна снимка" на електоралните нагласи, "която е съчетана със сериозна условност заради степените на откровеност на респондентите, както и заради очакваното натежаване на "технологичен" вот при очакваната колеблива обща активност". Още: Росен Желязков с идея всички лидери да са част от бъдещия кабинет

Ето как изглежда подреждането на политическите сили по декларирано доверие сред респондентите, заявили, че ще гласуват на изборите:

  1. ГЕРБ-СДС - 25,7%;
  2. ПП-ДБ - 16,6%;
  3. "Възраждане" - 15,4%;
  4. "Алианс за права и свободи" - 8,3%;
  5. "БСП - Обединена левица" - 7,1%;
  6. "ДПС - Ново начало" - 6,9%;
  7. ИТН - 6,3%;
  8. МЕЧ - 3,7%;
  9. "Величие" - 3,2%
  10. "Синя България" - 1,1%;
  11. Други - 5,7%.

От "Галъп" отбелязват, че формациите в центъра от "Алианс за права и свобод" до "Има такъв народ" (ИТН) се движат в своеобразен "пакет", но развитието на кампанията може да промени много неща.

Оттам допълват още, че се наблюдава възходяща тенденция при резултата на "ДПС - Ново начало", които увеличават подкрепата си. Интересното обаче е, че междувременно "Алиансът за права и свободи" около Ахмед Доган запазва нивата на подкрепата си. Още: Как корпоративният вот изкривява социологията? Яница Петкова от "Галъп" говори в проценти (ВИДЕО)

И тук се забелязва, че ще има особено напрегната битка за второто място, където според проучването на "Галъп" коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" до момента изпъква по-отчетливо пред "Възраждане". Социолозите посочват обаче, че изненади и обрати не са изключени.

*Изследването е финансирано от Галъп, проведено е между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес