Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екатерина Захариева: От скандали не можем да се фокусираме върху реформите

22 януари 2016, 09:31 часа
Реклама

Мисля, че някой не иска да се занимаваме със същината на съдебната реформа. Ние от скандали не можем да се занимаваме с тях. Това заяви в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Екатерина Захариева, коментирайки скандала във Висшия съдебен съвет (ВСС) след препратеното от премиера Бойко Борисов съобщение до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, както и кадровата смяна в Съвета.

По думите й това пречи дебатът да се пренесе върху реформите в съда, прокуратурата, въпросите за кариерното израстване на магистратите и други. "Постоянно преминаваме от скандал в скандал", каза правосъдният министър, който замести на поста подалия оставка в края на миналата година Христо Иванов.

Тя каза още, че във ВСС има "страхотно напрежение", което не помага за повишаване на доверието в съдебната система.

"Не знам кой написа SMS-а, не съм го написала аз", каза още Захариева относно съобщението до министър-председателя. Според нея препращането на SMS-а от страна на Бойко Борисов до Лозан Панов не е било заплашително. Посланието, по думите й, е било от рода на "Виж как те топят", като добави, че и на нея Борисов й е препращам съобщения.

Относно смяната на представляващия ВСС вместо Соня Найденова да е Димитър Узунов Екатерина Захариева заяви, че всички са били изненадани и не е правилно отново да се прехвърля отговорността на премиера. "Каквото и да се случи, то се прехвърля на министър-председателя и правителството, но това не е факт", каза тя.

Припомняме, че на заседанието на Висшия съдебен съвет миналата седмица кадровият орган обсъждаше становището на Етичната комисия по скандала "Яневагейт". Тогава председателят на ВКС Лозан Панов съобщи, че е получил съобщение от премиера, което представлява препращане на изпратен SMS до Борисов. Текстът му беше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме". Съобщението към Панов беше във връзка с дебатите във ВСС по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Министър-председателят отиде след това непоканен на заседанието на ВСС. Той обвини Лозан Панов, че го атакува политически, спекулира с името му и посочи, че е препратил съобщението. След това Борисов каза, че SMS-ът му е бил изпратен от негов съветник. По-късно съветникът му Яне Янев заяви, че това бил той. Янев каза още, че съобщението не е изпратено от член на ВСС, а от служител в администрацията, но отказа да го назове. Според бившия правосъден министър Христо Иванов SMS-ът е изпратен от членът на ВСС, а сега представляващ Съвета Димитър Узунов.

На заседанието на ВСС от сряда, 20 януари, половината от членовете на ВСС гласуваха Димитър Узунов да е новият представляващ Съвета. Преди гласуването Милка Итова изненадващо внесе извънредна точка за сваляне на Соня Найденова от поста представляващ на ВСС. За предложението не знаеха половината от членовете на Съвета.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес