Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единодушно депутатите приеха декларация след острия тон на Северна Македония

26 септември 2024, 17:47 часа • 1302 прочитания

С пълно единодушие и без дебати от 178 гласа "за", депутатите приеха обща декларация, осъждаща систематичното разрушаване на диалога между Северна Македония и България и провокативните и обидни изказвания към България от страна на политическите ръководители в Скопие. 

Народните представители решиха да разгледат документа в пленарната зала, след като Комисията по външна политика подготви проектодекларацията. Председателят на комисията, Бойко Борисов, съобщи след закрито заседание, че декларацията ще бъде приета още същия ден, което я включи в дневния ред на парламента. Още: ЕС обърна гръб на Северна Македония, но започва разговори с Албания

Основните акценти на декларацията са следните:

  • Потвърждава се политическата воля на България за завършване на Паневропейски коридор VIII и се призовава правителството на Северна Македония да поеме отговорност за своите ангажименти по изграждането на трасето на своя територия, за да бъде завършено навреме.
  • Настоява се за възстановяване на прекъснатия позитивен диалог с България и прекратяване на антибългарските кампании и провокации от страна на Северна Македония.
  • Декларацията потвърждава волята на България и нейните институции за организиране на съвместни чествания на общи исторически събития и личности. В нея се изразява категорично несъгласие с отричането на общата история на двете държави от страна на представители на македонското правителство, което е в нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.
  • Депутатите приеха и редакционно предложение, в което вместо абревиатурата РСМ, се използва пълното наименование „Република Северна Македония“.

В преамбюла на декларацията се призовават институциите в Северна Македония да се въздържат от действия, които биха увредили сериозно отношенията между двете страни. Потвърждава се значението на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., както и важността на двустранните Протоколи от 2019 и 2022 г. и решението на 47-ото Народно събрание относно разширяването на Европейския съюз от 2022 г., както и декларацията от 2 февруари 2023 г., свързана с агресивните антибългарски прояви в Северна Македония. Още: Любчо Георгиевски: Мицкоски атакува България, за да прикрие празненствата за сръбската окупация на Македония

На 18 септември македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски направи остър коментар по повод скандала с липсата на македонското знаме при неформалната среща между президента Румен Радев и Гордана Силяновска в София. Николоски заяви: "По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат."

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес