Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС-Пеевски и ДПС-Доган се явяват на изборите като коалиции, ЦИК ги регистрира едновременно

02 септември 2024, 16:38 часа • 7542 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе странно решение да приеме едновременно заявленията за участие в изборите както от поддръжниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, така и от тези, които подкрепят Делян Пеевски.

С осем гласа "за" и три "против" беше решено, че и двете заявления ще бъдат регистрирани в един и същи час, без да им се присвоява пореден номер. Решението бе определено като "правен абсурд" от трима от членовете на комисията.

По-късно ЦИК ще разгледа подадените документи и ще определи коя партия да регистрира. Още: Двете ДПС-та като концерта на Ед Шийрън: Реакциите на "Фейсбук" не закъсняха

Комисията също така разгледа и отхвърли предложение за промяна на мястото, където се приемат документи за регистрация на партии и коалиции за участие в парламентарните избори на 27 октомври.

Двете крила се явяват като коалиции

Междувременно стана ясно, че Джевдет Чакъров е регистрирал Движението за права и свободи за изборите, но не като самостоятелна партия, а като част от коалиция.

По същото време бяха приети и документите на алтернативното крило на ДПС на Делян Пеевски, което също е решило да се яви в коалиция "ДПС - Ново Начало". Още: Разцеплението в ДПС и БСП: Кой ще спечели и при кого отиват избирателите? Специален анализ на Евелина Славкова (ВИДЕО)

Коалицията на Доган се състои от още две партии - Земеделски народен съюз и слабо известната партия "СБОР" ("Справедлива България обединени родолюбци").

Партньорите на ДПС-Пеевски ще са "Български гласъ" и "Новите лидери".

Припомняме, че "Български гласъ" се яви на последните парламентарни избори, като номинира няколко от отцепниците от "Възраждане" за депутати около Николай Дренчев. Листите им събраха по-малко от 4000 гласа в национален мащаб.

"Новите лидери" е партия, регистрирана в Пловдив през 2007г. Още: Борисов към ДПС и БСП: Справете се сами, не през институциите (ВИДЕО)

През 2023 г. СБОР участваше в коалиция, която стана "ракета-носител" за листите на бившите депутати от ИТН Ива Митева и Любомир Каримански. Съюзът им взе само 0.35%.

Земеделски народен съюз се ръководи от бившия депутат от БСП, ББЦ, "Изправи се! Мутри вън" и "Български възход" Румен Йончев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес