Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС освободи Делян Пеевски като председател и го изключи от партията

27 август 2024, 19:11 часа • 5028 прочитания

ДПС освободи Делян Пеевски като председател и го изключи от партията по време на заседание на централното оперативно бюро, съобщиха от движението.

Още: Пеевски издигна своя номинация за еврокомисар

От партията са изключени още Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид. Станислав Анастасов, Радослав Ревански и Ертен Анисова.

„Системното нарушение от горепосочените лица на Устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на Почетния председател на ДПС поставиха пред риск не просто единството на партията, а нейното съществуване с идеите и философията на основателя на партията – д-р Ахмед Доган, залегнали в Устава на ДПС и програмните документи.

Посочените разпоредби на Устава на ДПС дават основание на Почетния председател и на Централното оперативно бюро да върне нормалното функциониране на партията и на нейните колективни органи и структури, за да се преодолеят тези рискове и партията ефективно и пълноценно да участва в политическия живот на страната“, се казва в изявление на ДПС-Доган.

Още: "Няма време": Димитър Ганев описа механизма, по който лагерите на Пеевски и Доган ще се явят на избори (ВИДЕО)

Оттам уточняват, че Ахмед Доган е обърнал внимание и отправил ясно и категорично предупреждение, като дал време и възможност лицата сами да си подадат оставките, „но процесите, следвайки своя ход, доведоха до днешните решения, които са окончателни“.

Изключените лица от ДПС автоматично отпадат и от заеманите длъжности и от съставите на съответните ръководни органи на партията. Що се отнася до заемана длъжност в ПГ на ДПС, следва изрично да се подчертае, че парламентарната група е функция на партията съгласно чл. 27 от Устава на ДПС. Решенията на ПГ се приемат в съответствие с Устава и програмните документи на ДПС. Решения на ПГ, приети в нарушение на Устава на ДПС, са нищожни.

"Съгласно чл. 9а във вр. с чл. 9, ал. 2, т. 7 от Устава на ДПС Почетният председател като основател и първи председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегически цели на партията, неговите решения обвързват всички органи и структури на партията, включително за свикване на заседания на ръководните и контролните партийни органи.

Централното оперативно бюро, съгласно чл. 11, ал. 1 от Устава на ДПС е постоянно действащ ръководен орган и осъществява оперативното политическо ръководство на Движение за права и свободи. По силата на тази разпоредба ЦОБ на ДПС не просто може, а следва да приема всички решения, свързани с оперативната работа на партията, всички решения, свързани с функционирането на партията и нейното участие в политическия процес.

Днешните решения са по волята на всички членове на ДПС, за които зачитането на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, правовата държава, както и зачитането на правата на човека, правото на идентичност, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства, са основни ценности. За които ДПС е кауза. Решенията от днешното заседание подлежат на обжалване пред Централната контролна комисия на ДПС", уточняват от движението.

Процедурни хватки

Припомняме, че Делян Пеевски вече се закани, че всяко партийно решение, което е в негов ущърб, ще стигне до съд.

Сайтът "24rodopi" твърди, че на събранието на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС не е имало кворум - присъствали били 11 души, а е трябвало да са 16. Агенция ПИК съобщава същото, но казва, че имало 14 души на събранието - по неофициални данни от 24-те в ЦОБ 14 подкрепят Доган.

Липсата на кворум е основание решението да бъде обжалвано. Въпросът обаче е каква точно е процедурата - дали първо това не се прави пред контролната комисия на партията и чак тогава да се стига до съд. Ако е така, следва нов въпрос - кой има мнозинство в контролната комисия и може ли тя да бъде надлежно свикана, ако човекът с мнозинство в нея накара подкрепящите го членове да не се явят? Ако това е Ахмед Доган, той има всички основания да го направи - вероятно няма как да е "за вечни времена", но такъв процес би могъл да има влияние за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес