Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Донев: Нямаме задължения да описваме техническите параметри на параваните за вота

15 март 2023, 10:32 часа • 7053 прочитания

Нямаме задължения да описваме техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите на изборите на 2-ри април. Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии. Това коментира премиерът Гълъб Донев преди началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„През последните дни всички с интерес следим една оживена дискусия около едно от нововъведенията в Изборния кодекс - параваните за гласуване. Те заменят кабината за гласуване, популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото - да осигури тайната на вота. Параванът замени тъмната стаичка според Изборния кодекс”, обясни служебният премиер.

"Предназначението му е същото. Добре известно е, че т.нар. тъмна стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания. Тя никога не е обърквала ЦИК и СИК при естественото тълкуване. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и нещата с него стоят по същия начин", изтъкна още той.

Донев добави, че разчита на добро взаимодействие между Министерския съвет и ЦИК, каквото е имало и на предишните избори.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес