Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков поиска смяна на състава на ЦИК заради изборния скандал (ВИДЕО)

08 ноември 2023, 09:27 часа
Реклама

Премиерът Николай Денков поиска смяна на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) след скандала с машинното гласуване, който беляза навечерието на първия тур на местния вот.

Попитан дали ЦИК трябва да носи административна и наказателна отговорност, министър-председателят отрече, защото комисията е колективен орган. "Те не подлежат на административна и наказателна отговорност директно, трябва обаче да се търси смяна на състава на ЦИК. Този състав не отразява реалността в момента", смята Денков, тъй като членовете са избрани от предходно Народно събрание.

Всяка смяна на състава на ЦИК става само в парламента, припомни премиерът, отговаряйки на живо във Facebook на въпроси на граждани.

Още: Денков: Зам.-министър Стойнов е направил някакви административни нарушения

"Изнудване"

Относно министъра на електронното управление Алексанъд Йоловски, за когото излезе информация в публичното пространство, че е с охрана и че бил "изнудван" от Кирил Петков и Божидар Божанов относно обществени поръчки, премиерът каза: "Твърденията в медиите няма как да са верни".

Още: След заплахи: Министърът на електронното управление е с охрана

"Говорих с министър Йоловски, той отказва да предостави допълнителна информация, тъй като тече разследване. Това, което ще изчакаме, е да видим как ще се развие разследването. Има една непоследователност в работата на министър Йоловски, в първия тур имаше даден повод от страна на МЕУ да отпаднат машините, после обаче имаше изключителна организация, за да видим машини на втори тур. Поискал съм обстойна проверка с ясни индикации защо се е случило това", заяви Денков.

Снимка: БГНЕС

Смяна на министри?

"Не смятам, че трябва да се търси смяна на министри, особено на такива, които професионално си вършат работата. МЕУ е едно такова министерство – успява в кратки срокове да извади решения, които с години са очаквани от хората. Но този скандал е доста неприятен. Чакам да видя развитието, тъй като случаят хвърля сянка върху цялото правителство", каза премиерът.

Още: Денков: Проблемите с машините са резултат от недобрата координация между институциите

"Трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на лидерите са си вътрешни въпроси на партиите", коментира той оставката на Мустафа Карадайъ като председател на ДПС и завръщането на Ахмед Доган.

"За промени в Конституцията и в част от регулаторите ни трябва мнозинство две трети, така че такава подкрепа ще бъде търсена. Често виждаме изказвания на ръководители на други партии и коалиции, като че ли те правят гласуванията в парламента, едва ли не, в полза на ПП-ДБ. Тези закони са в полза на българската държава, народа и бизнеса. Управленската дейност не трябва да я представяме така, че все едно една партия помага на друга. Ако решат, че по-важни са техните тяснопартийни интереси, тогава ще излезем от курса, в който вървим", обяви той относно т.нар. "сглобка".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес