Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков каза, че няма проблеми с номинацията на Димитър Радев за БНБ

09 юли 2023, 19:10 часа • 5419 прочитания

Мисля, че няма проблем с него. Това коментира министър-председателят акад. Николай Денков в "На фокус" по Нова телевизия по отношение на кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ. Той поясни, че Радев е разговарял с ПП-ДБ и разговорите са били положителни.

"По отношение на регулаторите. Това, което всячески се опитвам е да избегнем, както успяхме в Министерски съвет, работата на квоти. Когато се разположат квоти, вече всеки може да сложи експерт с много спорни качества", смята премиерът. ОЩЕ: Атанасова: С ПП-ДБ смятаме, че Димитър Радев трябва да е гуверньор на БНБ

Той заяви, че не е само Мария Габриел представител на ГЕРБ в кабинета. "Със сигурност има министри, които влязоха на базата на общо обсъждане. Много трудно е да се каже - тези са наши, тези са ваши", каза Денков. ОЩЕ: Борисов: Ще се разберем за регулаторите (ВИДЕО)

Той коментира отказа от имунитет от страна на Бойко Борисов, като определи това за лично решение. "Така или иначе за мен е изключително важно да започне да работи правосъдната система. Дали той си е дал имунитета или не, няма толкова голямо значение, колкото има значение работи ли нашата правосъдна система. Този, който прави корупция, особено във високите етажи на властта, може ли да бъде разследван и осъден", коментира акад. Денков.

Според него не трябва да чакаме какво ще направи Конституционният съд, а да довършат тази реформа, която вече е започнала.

"Тя започна с въвеждане на механизмите за корнтрол. Важно е да продължи с промените в антикорупционната комисия. "Те са изключително важни. Очевидно тя не работи, както трябва да работи в момента", каза акад. Денков.

Министър-председателят коментира и темата с посещението на украинския президент Володимир Зеленски. Той отрече да е направил капан на президента Радев. ОШЕ: Денков и Габриел приеха Зеленски, говориха за сигурност и отбрана (СНИМКИ)

Премиерът отрече да има идеи за разминаване вътре в правителството и такива между кабинета и парламента. По думите му всичко е в пален синхрон. "Това, което трябва да се опитваме да казваме на хората - истината. Истината беше, че в случая министър  Тагарев цитира какво искат украинците. Самият факт, че ние не даваме това, което искат украинците, означаваше, че ние отстояваме националния интерес. Вместо това да бъде подкрепено, беше вкарана интрига", каза още акад. Денков. Думите му бяха във връзка с казаното от вицепрезидента вчера, че един представител на кабинета говори за това, че ще дадем всичко, а друг, че ще дадем това, което можем.  ОЩЕ:  Илияна Йотова: Критиките към президента целят да отклонят вниманието от поетите ангажименти към Зеленски

"България се включи в този набор от страни, които подкрепиха Украйна. Това съответства на интересите на България. За нас е изключително важно всякакви зони на конфликт да стоят, колкото може по-далеч от нашите граници. Подкрепата за Украйна в НАТО отдалечава опасностите, които биха могли да възникнат, ако нещата не се развият добре за Украйна", каза още Денков.  

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес