Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Демокрацията е под сериозна заплаха": ДПС-Доган с решение за участие на изборите в коалиция АПС

24 септември 2024, 12:22 часа • 505 прочитания

От фракцията на ДПС - Доган потвърдиха участието си на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври като част от коалицията "Алианс за права и свободи" (АПС).

В съставът на новата формация влизат още "Земеделски народен съюз" с лидер Румен Йончев и партия СБОР с лидер Димитър Илиев. На проведеното в понеделник разширено заседание на Централния съвет на ДПС е било потвърдено участието на хората на почетния лидер в състава на АПС. Все така обаче не е ясно дали този орган е заседавал правилно съобразно устава на партията и дали има наличния кворум за вземането на легитимни решения. Припомняме, че основните опасения около участието на ДПС-Доган в АПС е именно текст в устава, според който участващите кандидати за депутати на ДПС в друга партия или коалиция извън основната, се счита за самоизключване от партията.

Още: Доган: Срам ме е от Пеевски! Голямата им цел е да елимират ДПС

В свое прессъобщение от ДПС-Доган посочват, че Централният съвет е потвърдил решението на Централното оперативно бюро от края на август, с което бяха изключени Делян Пеевски, Йордан Цонев, Халил Летифов и др. лица от партията, които избраха да останат с "Новото начало".

Още: Ходовете на Доган и Пеевски за печелене на гласове: Анализ на д-р Ваня Нушева (ВИДЕО)

На заседанието са утвърдени и кандидатските листи по изборни райони, като освен това е записано: "ЦС изрази категоричната си позиция, че демокрацията в България е под сериозна заплаха; държавността е пред разпад. Необходимо е да има общи действия на всички политически партии за запазване на демокрацията и евроатлантическата ориентация на страната. Не на думи. Не с декларации. А с дела!"

И още: "Ние, от ДПС, призоваваме всички български граждани да се освободят от страха, а всички институции да работят за върховенството на правото. Дължим го на всички, които пожертваха много в името на демокрацията. Дължим го на себе си, на каузата ДПС и на своите деца!", пишат от пресцентъра на почетния лидер на партията Ахмед Доган.

Още: Как Пеевски разширява влиянието си по места и какви са ходовете на Доган: Специален анализ на Добромир Живков (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес