Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК ще изтегли жребия за частичните местни избори

18 септември 2024, 07:32 часа • 512 прочитания

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, предаде БНР. 

Още: ЦИК: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите

Подготовката за изборите върви нормално

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери, че подготовката на тези избори върви нормално и направи важно уточнение.

"Ще изтеглим един общ жребий за новите и частичните избори и номерата ще започнат от №41, за да не съмпадат с номерата, които ще бъдат изтеглени за партиите и коалициите, които ще бъдат регистрирани за участие в изборите за Народно събрание, тъй като има втори тур на някои от изборите за кметове на кметства и община, те ще бъдат на 27 октомври, заедно с изборите за Народно събрание и затова преценихме, че не е добре да съвпадат номерата за различните избори".

Упълномощени представители на партиите и коалициите, както и представители на медиите, ще могат да присъстват при тегленето на жребия. То ще бъде излъчвано и на интернет страницата на Централната избирателна комисия.

Частичните кметски избори ще се проведат в 12 кметства и в двата варненски района "Приморски" и "Одесос", а новите избори са за кметове на кметство Габровница и на община Омуртаг.

Още: Камелия Нейкова: ЦИК не се влияе от решения на политици, партии и коалиции

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес