Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българският еврокомисар Илиана Иванова не може да продължи в ЕК "поради лични причини"

29 август 2024, 12:22 часа • 897 прочитания

Настоящият български еврокомисар Илиана Иванова съобщи, че "поради лични причини" няма да може да продължи работа в следващата Европейска комисия.

Тя благодари на българските власти и граждани за подкрепата, доверието и дадената възможност да представлява страната ни на най-високо европейско ниво.

Още: Фалстарт и разрив относно състава на Европейската комисия, България поема регионалната политика? (СНИМКИ)

"За мен беше огромна чест и привилегия да служа като еврокомисар през последната година от мандата на настоящата Европейска комисия! През този динамичен период положих всички усилия да изпълнявам възложените ми отговорности за ключов за бъдещето ресор със значителен бюджет", написа Иванова във Facebook. Припомняме, че тя бе назначена в ЕК през 2023 г. с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Снимка: БГНЕС

"Гордея се с всичко, което заедно с моите колеги успяхме да постигнем за толкова кратко време. Убедена съм, че страната ни ще продължи да бъде представлявана достойно в следващите години във вземането на най-важните решения за европейските политики", написа още Илиана Иванова.

Кандидатите за еврокомисар от България

До днес, 29 август, партиите трябваше да предложат на служебното правителство на Димитър Главчев кандидатите си за комисар в Комисията "Урсула фон дер Лайен 2".

Те са: Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС), Искра Михайлова (ДПС-Пеевски), Велислава Петрова (ИТН), Юлиян Попов (ПП-ДБ), Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова (БСП).

Още: Илияна Йотова: Всички партии излъчиха много силни кандидатури за ЕК

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес