Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България се въздържа: Резолюция на ООН за примирие в Газа, но без "Хамас" да носи вина за войната

27 октомври 2023, 23:40 часа • 6428 прочитания

България е една от общо 45 държави, които гласуваха с "въздържал се" за приетата в крайна сметка резолюция на Общото събрание на ООН (Генералната асамблея) за незабавно примирие в Ивицата Газа.

Текстът не е юридически обвързващ, тоест говорим само за препоръка, не за задължение за изпълнението му.

След ЕС: И САЩ подкрепят "хуманитарна пауза" за Ивицата Газа

Какво е важното?

По предложение на Йордания, с резолюцията се призовава за незабавно спиране на огъня и устойчиво примирие на хуманитарна база, като се иска от двете страни да се съобразят с международното хуманитарно право и да се позволят доставки на средства от първа необходимост за живот в Газа. Освен това, се иска незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници.

Къде е проблемът – в резолюцията няма изрично заклеймяване на "Хамас" като терористичната организация, отговорна за отприщването на войната в Израел. За целта Канада внесе изрична поправка, но тя не беше приета – 85 гласа "за", 55 "против" и 23 "въздържал се". Защо – Пакистан изрази най-добре обратната позиция, а именно – трябва и Израел да застане до "Хамас". България подкрепи канадската поправка, но масово държавите в Африка и Азия бяха против или въздържали се - Беларус беше сред тези "против", а Сърбия се въздържа.

Интересен факт е, че против крайната резолюция гласуваха държави като Хърватия, Чехия и Унгария. А постоянният представител на Израел обяви, че ООН губи легитимност, след като прие окончателната резолюция.

ОЩЕ: "Хамас" съобщи за боеве с израелската армия и изяви готовност да пуска заложници (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес