Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Рекордно ниска безработица - който не иска да работи, той не работи

31 октомври 2019, 13:00 часа
Реклама

"В началото на мандата с колегите от "Обединени патриоти" поехме ангажимент брутният вътрешен продукт (БВП) да е 110 млрд. лева. В момента той е близо 119 млрд., а в края на мандата очакваме 130 млрд. лева. Мисля, че и повече. Но това е най-видния показател как се развива държавата. Миналата година ви казах, че е в добра кондиция, сега мога да ви кажа, че е в по-добра кондиция." Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на редовното заседание на кабинета, предаде БГНЕС. На него министрите ще обсъдят параметрите на Бюджет 2020.

Борисов се похвали, че страната ни е трета в Европейския съюз (ЕС) по нисък външен дълг. Премиерът подхвана темата, защото "имаше много спекулации". "По времето на управлението тези 3 години външния дълг намаля с 31% и от 28 % до края на мандата сме планирали да е 19,5 %. Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова,колкото изкарваме“, добави министър-председателят.

Безработицата отива на рекордните 4% по думите на премиера, "на практика само тези, на които не им се работи, те не работят", категоричен беше премиерът.

Министър-председателят отново изтъкна за добрите резултати в контрабандата с цигари, материалният му израз са 3 млрд. лв. повече в бюджета, уточни Борисов. "Затова си позволявам да изпълнявам и програмата за двойно увеличение на учителските заплати, защото образованието ни е основен приоритет. И навсякъдевъв всички сектори са отделени повече пари. Както поехме ангажимент, 10% увеличение на доходите. Само за образование 600 млн.лв. се дават допълнително. Само заплатите на учителите са 360 млн. лв. Защото сме убедени, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме" , добави Борисов. 

Борисов коментира и предвидените в бюджета допълнителни пари за здравеопазване, като припомни, че са предвидени и 60 милиона допълнително за Спешната помощ. „Нека тези пари да стигнат до сестрите лекарите и да им се повишава възнаграждението. И това, което съм поел като личен ангажимент, не само да достроиме клиниката в Пирогов, но и цялостно саниране на сградата", заяви премиерът. При посещението си преди дни в реновираната клиника по изгарания и пластична хихругия в Пирогов, той даде това обещание. Разходката му можете да видите ТУК.

"Така че проектирайте го, защото най-много се ползва от народа тази болница", заръча Борисов на министрите.

Премиерът посочи, че в сферата на отбраната България постига всички стандарти на НАТО след закупените 8 нови бойни самолета. „Така че, това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем. Повече пари има и за култура, спорт и инфраструктурни проекти“, завърши премиерът.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес