Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Не ни интересува кой е вътрешен министър, имаме предимство за еврокомисар (ВИДЕО)

29 август 2024, 12:24 часа • 2306 прочитания

Нормално е партията, победител на европейските избори, да има предимство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с номинациите за български европейски комисар по време на среща с кметовете и структурите на партията. 

"ЕНП, от чието семейство сме ние, е победител на тези избори. Победител е и ГЕРБ на европейските избори, затова считам, че ние с право излъчваме и най-силния кандидат. Все пак демокрацията е много хубаво нещо, но тя се крепи на избора на хора", смята Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ благодари на досегашния ни еврокомисар Илиана Иванова, като посочи, че тя е оставила фантастични впечатления, но по думите му сега има основателни лични причини да не бъде кандидат. 

"Затова и номинирахме Катя (бел. ред. Екатерина Захариева), която като CV и като кариера има много широк профил. Знаете, тя е била регионален, заместник-регионален министър, външен министър, вицепремиер, депутат - човек с много опит, познат в Брюксел. Мисля, че това, което предложи партията, е една добра кандидатура", каза още Борисков. ОЩЕ: Гергана Паси: Двама от кандидатите ни имат предимство за еврокомисар

Ресорите за еврокомисар

"В медиите се коментират ресори, за къде да кандидатстваме, кой да бъде. От "Възраждане" казват, че техният еврокомисар щял да бъде само български. Това е дълбоко непознаване на правилата в ЕС", коментира Борисов. Той обясни и какъв е процесът.

"След като всички държави членки номинират своите кандидати, тогава председателят на ЕК разглежда СV-ата, провежда интервюта, сглобява екип на Европа", обясни Борисов.

Предизборната кампания и вътрешния министър

Лидерът на ГЕРБ коментира и предстоящата предизборна кампания, отчитайки, че на всички им е омръзнало да правят кампания. "Нас не ни интересува кой е вътрешен министър, кой е външен и каквото и да било. Кметовете и структурите на партията - това са двата темела, върху които стоим", каза още Борисов. ОЩЕ: Кой е Атанас Илков - предложението на Димитър Главчев за вътрешен министър?

Според него ГЕРБ има максимално добър резултат на изборите, за да гарантира на хората, че следващите четири години ще се случват неща, които всеки ден ги интересуват. Той дори обяви, че скоро партията ще представи програма, която да касае всички области на страната, дори до най-малките селца. 

"Ние на всеки един гражданин на България трябва да кажем какво ще направим", добави Борисов.

Той обяви, че ГЕРБ иска да предложи нов механизъм за пътищата, но първо иска да чуе партията си. "Примерно третостепенната система да бъде само на винетка - 80 лв. на година. Това да остане, така че всеки да може да си избере дали лукса да кара по магистрала или по второстепенно или третостепенната", посочи Борисов. 

Лошотията се е пренесла в партиите

Борисов коментира, че лошотията до такава степен е надделяла, че вече се пренесла и върху политическите партии.

"Това не ме радва, защото това прави политическата система по-слаба. ГЕРБ ще води друга тактика. Ние ще водим политика на съзиданието и неслучайно нашите слогани какви са били: "Работа, работа, работа", "Имаме воля". Това сме ние - който иска да се кара, който иска да се обижда, който иска да си пуска компромати. С това няма да привлекат избиратели. Ще отвратят още избиратели", коментира Борисов. ОЩЕ: Момчето не иска да си отива. Но ще му се наложи

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес