Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Биволъ": Данов не е ограбен, а му е вземан абонамент за списания

27 февруари 2014, 17:03 часа
Реклама

Сметката, в която министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов е получавал помощите си за безработица от Франция, всъщност не е злонамерено източена. Това твърди в свое разследване сайтът „Биволъ”.

Според информацията „източването” е било правено от BNP Paribas, като банката е теглела по около 30 евро месечно в продължение на няколко месеца. Причината – абонамент за списания, свързан с промоция на златната карта Visa на Данов. Банката обаче има вина, защото не е имала право да поддържа сметката и да му издава платежни средства, тъй като Данов нито е живял законно, нито е имал доходи във Франция през въпросния период. Ето защо парите за абонамента са му възстановени.

От „Биволъ” казват още, че представените френски частни полицаи от службата Сивипол няма как да гледат разследването дали министъра ни е нарушавал френските закони, тъй като отговорните служби за това са Службата по заетостта (Pôle Emploi) и френската прокуратура.

 Френският наказателен кодекс квалифицира документната измама като престъпление, наказвано с пет години затвор и 37500 евро глоба. Тъй като е изминала 5 годишната давност, Данов не може да бъде подведен под наказателна отговорност във Франция. Френската служба по заетостта обаче може да осъди по гражданско дело Иван Данов да върне парите. Давността за това е 10 години. Българската прокуратура също е компетентна да преследва Данов за документно престъпление, като давността в България е 10 години и още не е изтекла.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес