Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън е похвалил България в разговор с премиера Главчев

10 юли 2024, 09:12 часа • 2052 прочитания

Служебният премиер Димитър Главчев е разговарял с американския президент Джо Байдън по време на първия ден от срещата на върха на НАТО във Вашингтон. С нея Алиансът отбелязва 75-ата годишнина от създаването си.

Още: Главчев от Вашингтон: Няма нищо по-хубаво от редовно правителство

Какво са си казали Главчев и Байдън?

Министър-председателят заяви в разговор с президента на САЩ, че България е лоялен и надежден съюзник в НАТО.

Байдън, от своя страна, оцени високо ролята на страната ни на източния фланг на Алианса, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирана от БТА.

Припомняме, че преди срещата на върха базираният в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC определи България като една от слабите точки по източния фланг, която се поддава най-лесно на руско влияние.

Още: Доклад: България е една от трите слаби точки по източния фланг на НАТО

Снимка: Getty Images

Помощта на България за Украйна

"Каквото казвам в България, това казвам и тук", заяви Главчев от Вашингтон преди началото на срещата на върха. Освен че българската позиция за предстоящия форум не излиза извън рамките на решенията на парламента, премиерът още веднъж потвърди, че български войски няма да бъдат изпращани в Украйна.

Още: НАТО създава ново командване за обучение на украински военни

Относно индикативните 80 милиона евро, посочени в българската позиция, Главчев уточни, че това е политически ангажимент, който няма юридически обвързващ характер. Министър-председателят отбеляза, че става дума за пакетна помощ за Украйна, която може да бъде не само финансова, но и под формата на военно оборудване и обучение. Премиерът посочи още, че от българския парламент зависи дали помощта ще бъде отпусната и дали ще остане в този размер.

Още: Главчев за НАТО и "кеша" за Украйна: "Няма как България да се превърне в безсрочен донор" (ВИДЕО)

Церемонията по откриването на срещата се проведе в аудитория "Андрю Мелън". Събитието ще продължи до 11 юли, като основна тема е войната в Украйна.

Още: CNN: НАТО ще обяви, че пътят на Украйна към Алианса е "необратим"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес