Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Вече няма рискови секции, има рискови общини

28 октомври 2024, 10:44 часа • 729 прочитания

На тези избори дефинирахме точния брой на купените гласове.

Това заяви пред БНР Тодор Петров, координатор на платформата "Ти броиш". "Един човек с 2% рейтинг, какъвто е Пеевски, взе 150 хиляди гласа - толкова има към момента. Не просто се изкривиха резултатите. Ще наблюдаваме силно фрагментиран парламент, който няма да представлява волята на българските граждани заради купения и контролирания вот", каза той.

Петров обясни, че е станало ясно, че няма рискови секции, има рискови общини. Той коментира големия брой заменени на членове на СИК в последния момент. Спря се на Благоевград, където имаше 3000 сменени. Първа политическа сила там е ГЕРБ-СДС, а втора – "ДПС- Ново начало". Трети са ПП-ДБ, който имат с 13% по-малко от формацията на Пеевски.

Още: Купуване на гласове: Полицаи получават списъци с коли, които да не проверяват, твърди бивш министър

"Притесненията, които изразиха от ПП-ДБ в началото на кампанията, се оказаха верни. Наблюдавахме избори, които преминаха в духа на страх, натиск и купуване на гласове. Това, което се случва с подмяната на СИК-овете, оказа влияние и върху изборния резултат. Една част от политическите сили използват СИК - вете за легално купуване на гласове. Виждаме един нарушен изборен процес. Тази смяна доведе и до организационен хаос", подчертават от "Ти, броиш".

Петров обаче смята, че няма достатъчно доказателства за оспорване на вота.

Още: Цицелков: Контролираният вот е 200 000 гласа, полицейските шефове са по-важни от МВР-министъра

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес