Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

49,88% преброени гласове: "Величие" още е далеч от Европейския парламент

10 юни 2024, 08:49 часа
Реклама

Почти половината от гласовете, дадени от българските граждани в изборите за нов Европейски парламент, вече са преброени. Официалната справка на ЦИК сочи отчетени 49,88% протоколи.

Изненадата на изборите - партия "Величие", засега остава на доста разстояние от това да пласира и евродепутат. Партията на Ивелин Михайлов взема 39 496 гласа или 4,46%. За да влезе българска политическа формация в Европейския парламент обаче трябва да премине границата от 5,88% подкрепа от всички действителни гласове. Кой е Ивелин Михайлов - създателят на Исторически парк, научете: Коя е партия "Величие", оказала се в битката за 50-ото Народно събрание?

Българската картина дотук

Коалицията ГЕРБ-СДС продължава да води в изборите за Европейски парламент в България. За разлика от изборите за Народно събрание в България, преднината на ГЕРБ-СДС е далеч по-убедителна на европейските избори. Там водената от Бойко Борисов и Румен Христов формация засега събира 22,94% подкрепа т.е. 202 952 гласа.

ОЩЕ: След крайнодесния "шамар": Макрон разпуска парламента, нови избори във Франция (ВИДЕО)

На второ място в този вид избори е коалицията ПП-ДБ – 15,74% подкрепа или 139 267 гласа. Разликата продължава да е доста голяма предвид и картината на националните избори за парламент дотук: Половината гласове са преброени: ПП-ДБ излезе втора, "Величие" е над 5%

Трета партия на евроизборите е "Възраждане" - партия, която иска да прави референдум за членството ни в НАТО и чиято реторика за Европейския съюз съвсем не е далеч от открито говорене за излизане. Подкрепата за формацията на Костадин Костадинов за Европейския парламент е 14,91% или 131 905 гласа. Чак на четвърто място е ДПС, с 11,12% или 98 420 гласа засега.

БСП е на пето място, със 7,06% подкрепа (62 476 гласа), а ИТН взема 6,60% или 58 378 гласа.

Избирателната активност е микроскопично по-висока, отколкото на изборите за национален парламент - 20,89% към 16:00 часа на 9 юни.

Още: След изборите: Премиерът на Белгия подаде оставка

Голямата картина в Европейския парламент

Според официалната прогноза на база данните до момента, ЕНП (Европейска народна партия) остава първа сила в Европейския парламент – 191 места. Социалистите (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент) е на второ място, със 135 депутати.

Още: Либералната опозиция победи Роберт Фицо на евроизборите в Словакия

На трето място се класира Renew Europe, която беше формирана де факто от френския президент Еманюел Макрон – 83 депутати. Следват Европейските консерватори и реформисти, със 71 места.

Прогнозата е на база резултати от 23 държави-членки на ЕС, тоест пълната картина все още не е оформена. ЕНП обаче започна да празнува победа още снощи: "Ние сме котвата на стабилността": Фон дер Лайен и Вебер празнуват победата на ЕНП (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес