Стартира един от най-дълго чаканите проекти на Пловдив - пътната връзка "Модър - Царевец" (СНИМКИ)

4858
Стартира един от най-дълго чаканите проекти на Пловдив - пътната връзка "Модър - Царевец" (СНИМКИ)
Снимка: Елин Андреев

С водосвет за здраве и успех, отслужен от отец Добри, стартира изграждането на един от най-важните транспортни проекти на Пловдив – пътната връзка “Модър – Царевец“. С нея ще се осъществи лесен и бърз достъп между районите “Западен“ и “Южен“.

Символичната първа копка беше направена от кметовете на двата района – Димитър Колев и Костадин Язов, както и от заместник-кмета по строителство Пламен Райчев. Строителството ще се осъществи на три етапа, като се предвижда в първият улица “Модър“ бъде ремонтирана и разширена до две двулентови платна по 10,50 метра и разделителен остров от 2 метра. Вторият етап ще бъде разширението на “Царевец“ в участъка до кръстовището с “Хаджи Димитър“ и изграждането на локални платна към УМБАЛ “Каспела“ и улица “София“, а в третия етап ще бъде направен самият пробив под жп линията Пловдив-София. Предвижда се подлезът да е с дължина 30 метра и да осигури достъп както за автомобили, така и за пешеходци. Основите на самото подземно съоръжение бяха изградени преди близо 4 години от НКЖИ по настояване на община Пловдив. Това стана по време на ремонта на железопътната линия Септември – Пловдив.

Пореден опит за рестарт на един от най-важните транспортни проекти на Пловдив

Община Пловдив ще стартира нова обществена поръчка за изпълнение на изключително важния за града проект „Модър – Царевец&ld...

Кметът Здравко Димитров припомни, че проектът за пробива е бил направен по времето, когато той беше още кмет на “Западен“. Преведените пари тогава обаче са били пренасочени за булевард „България“ заради това, че Пловдив е приел боклука на София. "Ако тогава тези 5 милиона лева бяха вложени тук, досега щяхме да имаме вече готов подлез“, коментира Димитров. Той бе категоричен, че този път проектът ще бъде доведен докрай.

Проектът е на обща стойност 11,5 милиона лева, като финансирането ще бъде от бюджета на общината, по Фонд "Флаг“ или със заем от търговска банка. Според кмета Здравко Димитров, за да се изпълни проектът в срок, е важно навреме ВиК да се включи с трасето на Южния обходен колектор. “Този ден бе чакан отдавна. Това е последната първа копка на обекта. Избраната фирма изпълнител е сериозна, правила е много обекти в града. Надзорът също е сериозен и съм сигурен, че линейният график ще бъде спазен“, категоричен бе той. По време на днешната копка стана ясно още, че ремонтът на улица “Модър“ няма да попречи на достъпа до Транспортна болница, която се намира именно тук.

Предвижда се също така да се работи по основното ремонтиране на улица “Царевец“ и булевард “Хаджи Димитър“ в "Западен". Кметът на района Димитър Колев съобщи, че за тях има готови проекти и строителни разрешителни. И двете пътни артерии са все още с паважна настилка, която трябва да бъда подменена. Обновяването на улица “Царевец“ чак до булевард “Свобода“ ще ускори изграждането на вътрешния ринг на Пловдив. Булевард “Хаджи Димитър“ пък свързва район “Западен“ с булевард “Христо Ботев“, който води до Централна гара, Сточна гара, центъра и други райони на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В Пловдив се проведе обучение на Монтесори учители

Спешни медици свестяваха възрастни хора, припаднали в жегата в Пловдив

Община Пловдив започва 24-часови проверки срещу незаконното палене на отпадъци

Община Пловдив с екоинициативи до края на юни

Фестивалът “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив представя три концерта

Мухъл и течове в нова детска градина в Пловдив

Пловдив в ритъма на Франкофоли България 2024

Креативна измама: С пачки „кукли“ касиерка си прибра 144 хил. лв. от пловдивска банка

Променят движението на влаковете през гара Пловдив

Пещ в автобуса: 48 градуса в градския транспорт в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com