Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в Белене хора протестират и не искат сирийско семейство с бежански статут

07 март 2017, 08:30 часа • 2606 прочитания

Белене като Елин Пелин – в това се превърна снощи малкия град в Северна България, след като група жители протестираха срещу отец Паоло Кортези. Причината – отец Кортези приютил семейство бежанци в църквата „Рождение на Дева Мария”.

На протеста снощи кметът на Белене Милен Дулев обясни, че досега не са подадени необходимите документи, за да остане това семейство в града. Пред Нова телевизия отец Кортези потвърди, че сирийците няма да останат в Белене, защото се страхуват и не са желани. Той добави, че семейството е с легален бежански статут – то е дошло през есента на 2016 година от Гърция, след като е стигнало дотам през Турция, като желае да остане да живее в България. Исам и Май Албакри са от Дамаск. Те имат три деца - син на 25 години, който е в Йордания, и две дъщери – Маха, на 23 години и Тахер, на 15 години. Свещеникът нарече общинските власти „малко некомпетентни” заради документацията и поиска оставката на кмета.

Отец Кортези обясни и, че не разбира защо се счита за провокация факта, че на 3 март сирийското семейство е поднесло цветя за празника. Той потвърди, че човек на име Илиян Шалварков го е заплашвал по телефона – че ще му счупи главата и че не искал в Белене "тези мръсни бежанци". Свещеникът добави, че Шалварков живеел в Германия.

На снощния протест срещу Кортези бяха изречени думи заради инициативата му против строежа на АЕЦ "Белене". Срещу Кортези говори общинския съветник от "Коалиция демократи и патриоти за Белене" Красимир Тодоров. Именно според Кортези приятелите на Тодоров протестират, а не цяло Белене.

В града има мюсюлмани, атеисти, които не може по всякакъв начин да приемат решението на отец Паоло. Прави се нещо без знанието на местната власт. Обществото не е попитано. То се страхува от последиците, които могат да възникнат от това ако едно семейство бъде настанено, да не дойдат още петдесет семейства, изказа позицията си Тодоров пред bTV. Тодоров отрече да е расист и ксенофоб, както и да е отправял заплахи към отец Кортези. Той заяви и, че е женен за етническа туркиня.

До два дни Агенцията по бежанците ще дойде в Белене, за да проучи случая.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес