Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ахмед Муса помагал на чужденци да стигнат до Сирия и да се бият за ИД

06 февруари 2015, 16:00 часа • 14007 прочитания

Ахмед Мусад Муса е помогнал на двама чуждестранни граждани да достигнат до Сирия и да се бият за "Ислямска държава". Това съобщи по време на заседанието в Окръжния съд на Пазарджик прокурор Недялка Попова.

Съдът гледа искането на шестима от задържаните при акцията на ДАНС през ноември миналата година за проповядване на ислямска война да бъдат освободени от ареста.

Прокурор Попова категорично се противопостави на искането Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев и Ерджан Смаил да бъдат освободени от ареста. Тя обясни, че срещу тях има събрани нови доказателства за престъпната им дейност, информира "24 часа".

Междувременно над 20 нови свидетели - някои от които със скрита самоличност, други явни, дадоха показания по делото срещу шестимата обвинени в радикален ислям имами.

Днес Окръжен съд-Пазарджик гледа второ по ред искане на защитниците за изменение мярката за неотклонение задържане под стража в по-лека. Първоначално наложената най-тежка мярка бе потвърдена в Апелативен съд –Пловдив.

Днес стана ясно, че без много шум обвиняемата Александрина Ангелова – жената, превела книгата "Вероотстъпване", е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева. Това решение не е взето в съда, а е промяна на искане на прокуратурата спрямо задържаната и стана известно едва днес, обяснява коресподентът на БГНЕС в региона.

Снимка: Архив

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес