Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгений Кънев: Чрез съдебната система бе разглобена партийната система

13 септември 2024, 15:44 часа • 495 прочитания

Решенията на ВАС едва сега направиха - вероятно - очевадно за широката публика, че у нас всякаква абсурдност е възможна, когато се изпълнява поръчка.

Чрез съда - по делото КТБ - с друг съдия начело на ВАС започна реално възходът на Пеевски. Тогава съдът дори умаловажи качеството на акционер на Цветан Василев, за да се постигне целта - фалит на банката, от чието тяло се захрани могъщата корупционна машина. А той си плати за бандитския начин, по който изгради КТБ.

През годините чрез съдебната система на практика бе разглобена партийната система.

Още през 2001 г, беше допусната регистрацията на партии-двойници на НДСВ, които му попречиха да се сдобие със собствено мнозинство, а печеливши бяха ДПС и Доган. Чрез тях Мултигруп се върна във властта. И оттам започнаха метастазите.

Още: Пеевски: Ахмед Доган е от земеделците (ВИДЕО)

Съдебните решения бяха почти винаги срещу партиите на демократичната общност.

През 2009 г се направи опит да се попречи на явявянето на избори на Синята Коалиция чрез странно тълкуване на устава на СДС.

Чрез прокуратурата пък бяха погнати почти всички министри на РБ, а съдът ги влачи до трета инстанция - за да бъдат кооптирани от статуквото през 2015-2016 г.

Има още много примери до наши дни, когато със серия от решения бяха отменени назначения на ПП или върнати ”отнети блага” на мафията, като случая Капитан Андреево. За да стигнем до абсурдните решения за поправките в Конституцията, които върнаха съветската структура на прокуратурата, нужна на Пеевски, но остави тези за служебния кабинет - чиято спорност не подлежи на съмнения. А бушоните във ВСС избрали Гешев сега бързат към избора на Гешев -2.

Най-важното - сега съдът е на път да ликвидира автентичните ДПС и БСП - двата стожера на мафиотския Преход.

Още: Очаквано: ВАС не допусна ДПС-Доган до изборите

Но все пак, ако си представите мафията като една паяжина, която оплита своите жертви, то съдът представлява едва външната периферия от възли на паяжината - където се спират жертвите, търсещи спасение.

Следващият обръч на паяжината са прокуратурата и службите, които пазят паяжината от разпадане и дисциплинират попадналите в нея или искащите да я разрушат - с активни мероприятия. Почти няма осъден след тези мероприятия на огромен апарат чиновници на наша издръжка - но това не прави на никого впечатление. Но има доста стреснати и предупредени да внимават с кого си имат работа.

Около ядрото на паяжината е мрежата от медии, които манипулират и забаламосват българите със странични събития, за да не задават въпроси и гласуват “правилно”.

Очевидно има руска мрежа, която пробва различни конспиративни наративи и тези, които хващат дикиш се дават на партии като Възраждане, Величие и ИТН за реализация. Като гей пропагандата или смяната на пола.

Още: Развръзката: Съдът отсъди за Пеевски, нареди на ЦИК да регистрира "ДПС-Ново начало"

Очевидно има мрежа на Пеевски, която громи всеки, който пита за него или му става враг. Очевидно има и мрежа на ГЕРБ - армия от тролове и ботове, която задушава всяка критика в Интернет и бди “либерастите” да не вземат надмощие в ТВ. Ясно е, че между тези мрежи има не конкуренция, а платена взаимопомощ за подсилване на търсения ефект.

А кое е ядрото на паяжината?

Ясно кое - политиката - където са инсталирани мними партии, а реално ОПГ, които да изпълняват поръчки по опоскването на бюджета и държавната собственост - с които се изхранват служителите на Паяжината. При това - както стана ясно от засилената миграция между различни партийни формации - често депутатите изпълняват поръчка каква табелка да си сложат в различните парламенти. Но все така - на разположение на двама-трима души, независимо от коя партия са. Изглежда без една коалиция, срещу която се изсипва медийния огън и жупел.

Добрата новина е, че между инженерите настъпи конфликт и започна разпада на тази йерархична система - която все пак много зависи от ключовите си лица. Без ДПС и БСП е очевидно, че всякакви варианти са отворени.

Още: "Гледаме последните конвулсии на прехода, ще се роди нов водач": Асен Агов в Студио Actualno (ВИДЕО)

В теорията на системите е известно, че вакуум няма и темата днес е как отпадането на един възел се сменя с друг. Късмет ли е това, че ДП, а не АД взе името ДПС?

И дали пък ДП - в битката за своето спасение - няма да разруши олигархичната система, която след него няма да може да се възстанови?

Имаме ли партия, коалиция, демократична общност, която е на висотата на този момент да се възползва от него?

Или чакаме пак Освобождение по пантофи?

И поредното робство от новия Освободител?

Евгений Кънев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес