Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИЕНА ШЬОНБРУН ОРКЕСТРА: Музикално пътешествие през вековете

21 октомври 2024, 18:38 часа • 469 прочитания

Виена е световнопризната като столица на класическата музика, а една от най-ярките ѝ съвременни музикални перли е дворцовият оркестър "Виена Шьонбрун Оркестра". През декември музикантите отново ще посетят България с коледно турне, което носи магията на Виена и нейния неподражаем музикален дух.

Мелодията на историята

Дворецът "Шьонбрун", някога лятна резиденция на австрийските императори, днес е не само туристическа атракция, но и предпочитано място за разходка и културни събития. Мащабът и бароковият стил на двореца, пищните градини и най-голямата кралска оранжерия в света подчертават величието на тази историческа забележителност.

Значимо събитие в двореца, свързано с историята на музиката, е първото изпълнение на Волфганг Амадеус Моцарт. Едва 6-годишен (1762 г.), детето чудо Моцарт свири пред императрица Мария Тереза в Огледалната зала на "Шьонбрун" заедно със сестра си и баща си.

Още: 6 любопитни факта за "Виена Шьонбрун Оркестра"

В Оранжерията в миналото са се провеждали празненствата за аристокрацията. По време на студените виенски зими това е било най-топлото място в двореца, където се събирали за концерти и балове.

Известно е, че тук на 7 февруари 1786 г. Волфганг Амадеус Моцарт и Антонио Салиери участват в музикално състезание един срещу друг. Двамата композитори представят едноактни комични произведения на една и съща тема – Моцарт свири Der Schauspieldirektor ("Театралният директор"), а Салиери – Prima la musica e, poi le parole ("Първо музиката, после думите"). Смята се, че с това съревнование император Йосиф II цели да повиши репутацията на немския зингшпил. Публиката обаче се впечатлява повече от италианската опера буфа на Салиери, отколкото от зингшпила на Моцарт.

Днес "Виена Шьонбрун Оркестра" продължава концертната традиция, като изпълнява едни от най-впечатляващите класически произведения от австрийски композитори именно в кралската оранжерия на двореца "Шьонбрун". В репертоара на оркестъра са произведенията на Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт, както и на династията Щраус и техните съвременници.

Не пропускайте коледните концерти у нас

В Пловдив (10 декември – зала "С.И.Л.А."), Варна (11 декември - ДКС), Шумен (12 декември – "Арена Шумен"), Велико Търново (13 декември - ДКС), Русе (14 декември – "Арена Русе"), както и два концерта в София (16 декември – зала "България").

Билети за предстоящите дати и повече информация ще откриете в сайта на организатора: www.vienna-trend-events.com.

Още: Феноменалният цигулар Дейвид Гарет с концерт на Античния театър в Пловдив

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес