Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трогателен концерт за 90-ата годишнина на Васил Казанджиев закри "Софийски музикални седмици"

03 октомври 2024, 12:12 часа • 327 прочитания

На 30 септември 2024 г. в камерна зала "България" с премиерни произведения на маестро Васил Казанджиев в изпълнение на негови ученици, се закри 55-то издание на фестивала "Софийски музикални седмици", за първи път с програма и през септември.

Фестивалът имаше честта и привилегията да отбележи годишнината на акад. Васил Казанджиев в присъствието на маестрото и негови именити ученици, и така завърши наситената програма на музикалните седмици. Сред цветя и поздравителни адреси, многобройни гости, изпълнени с почит и уважение към маестро Казанджиев, той самият отново завладя публиката със своята човечна реч за музикалното изкуство, предаността към него и вдъхновението в неговия живот. На сцената дефилираха именити музиканти с разнообразие от инструменти, подвластни на композиторския талант на маестро Казанджиев, изтъкал в последните си произведения дълбоко съдържателен музикално-афористичен концентрат.

Снимка: Софийски музикални седмици

55-ото издание на "Софийски музикални седмици"

Сезонът за 2024 година на "Софийски музикални седмици" завърши повече от впечатляващо и достойно. И тази година бяха многобройни международните гости и изявените имена, които представиха палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и ансамблови изпълнения. Акценти имаше с подбрани произведения, композитори, утвърдени звезди и изгряващи таланти. Беше представена богата съпътстваща програма с премиери на дискове и книги, майсторски класове, лекции и конференции и всички творчески инициативи създадоха специфично музикално пространство в столицата.

Отново звучаха български и световни премиери, създадоха се нови творчески колаборации, младите таланти и утвърдените звезди предложиха изключително интересни програми. Бяха отбелязани крупни годишнини, имаше разнообразие от жанрове, бяха предложени иновации с поглед в бъдещето, казват организаторите.

Още: Андре Рийо обяви петия си концерт в България

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес