Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайна: Държавата мълчи за актовете и глобите за авторски права за публична музика

24 юли 2024, 12:56 часа • 1382 прочитания

През цялата 2023 година инспекторите от дирекция "Авторско право и сродните му права" към Министерството на културата не са извършвали проверки дали се спазва Законът за авторското право и сродните му права при публично изпълнение на музика в организирани от общински власти събития. С други думи, не е ясно дали изобщо за някое организирано от община събитие през миналата година, в рамките на поето е имало музика като публично излъчване, някой е платил за авторски права. Това става ясно от отговори на въпроси по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), които Actualno.com получи от Министерството на културата.

Предвид информацията, че никой не е проверявал през 2023 година дали са платени авторски права за публично изпъление на музика в организирани от общини събития, остава неясно колко общини са представили договори с дружества като "Музикаутор" за уреждане на авторски права. Логично е, че след като не е имало проверки, не са налагани и глоби от министерството – но то посочва в прав текст като отговор следното: Не може да бъде предоставен отговор.

Туризмът и търговските обекти: Авторски права за музика

Още: Стотици световни изпълнители на бунт срещу изкуствения интелект (ВИДЕО)

Същевременно, що се отнася до платените авторски права за публично излъчване на музика от туристически и търговски обекти, през 2023 година държавните инспектори са направили 453 проверки. Същевременно, в министерството на културата няма база данни колко от проверените имат договори със сдружения като "Музикаутор". Защо? Проверявало се само дали има надлежно уредени авторски права.

И още – дирекция "Авторско право и сродните му права" не може да предостави детайлна справка за брой наложени предписания, актове или наказателни постановления, защото това е тайна – служебна и търговска. Според чл. 4, ал. 3 и чл. 7, ал. 1 от ЗДОИ възможността публично да се оповестяват данни може да бъде ограничена, а чл. 98, ал. 3, т. 2, т. 3 и т. 4 от Закона за авторското право изисквал при проверка да се пазят служебна и търговска тайна и да не се разгласяват данните от проверките. С други думи трактовката на Министерството на културата е – не може да се знае колко акта и глоби са наложени, в какъв размер са събраните досега глоби и как се следят издадени предписания да се спазва уреждането на авторски права за публично излъчване на музика. Actualno.com обаче не иска в нито един от своите въпроси информация за конкретен субект, посочвайки името му т.е. няма как да има нарушаване на търговска и служебна тайна, след като няма конкретен субект, за който тайната да се отнася. Въпросите ни, касаещи както събития с публично излъчване на музика от общини, така и от търговски и туристически обекти са:

Колко от проверените обекти са представили договори със Сдружение "Музикаутор" и колко – с други правоносители за уреждане на авторските права за публично изпълнение на музиката, която звучи в тях?

  • В колко от проверените обекти е установено нарушение на ЗАПСП при публично изпълнение на музика в туристически и търговски обекти ?
  • Срещу колко от проверените обекти са били издадени предписания по ЗАПСП и как е било проследено изпълнението им?
  • Срещу колко от проверените обекти са били съставени актове за установяване на административно нарушение по ЗАПСП и са били издадени наказателни постановления по по ЗАПСП? В какъв размер са събраните по този ред глоби?

Още: Директорът на "Музикаутор": Община е дала 400 000 лв. за събитие с 1000 души, а няма средства за авторски права (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес