Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сретен Ковачевич от Pekinška Patka: Ние прокарахме пътя на пънка в Сърбия и целия регион

16 октомври 2024, 10:40 часа • 297 прочитания

Пънкът никога няма да умре. Може да изглежда зле, да звучи особено или пък да се покрие за известно време, но никога, никога няма да изчезне. Красноречив пример за това е една от емблематичните пънк банди на Сърбия - Pekinška Patka.

Създадена в края на 70-те години на XX в. в Нови Сад, Югославия, бандата бързо успява да шокира властите и да изненада приятно публиката. Pekinška Patka се превръща в символа на пънка и през 1980 и 1981 г. издава своите единствени два албума - "Plitka poezijа" и "Strah ot monotonije", които ги бетонират в сърцата на хората. Следват раздели, събирания, кавги и сдобрявания.

Но най-важното от всичко е, че групата е в България и има концерт тази вечер (16.10) в клуб "Строежа". Това е тяхно първо концертно посещение у нас и всеки самоуважаващ се български пънкар ще бъде там и ще ги слуша. А ние успяхме да откраднем няколко минути на китариста на Pekinška Patka Сретен Ковачевич за едно кратко, но достатъчно съдържателно интервю.

----------------------------------------------

Снимка: Pekinška Patka/Instagram

Много пъти групата Pekinška Patka е била първа - например "Plitka poezija" е първият пънк рок албум на сръбска банда. Освен това именно вашата група става първата пънк банда в Югославия, излъчена по телевизията (1979 г.). А сега сте тук за първи концерт в София. Може ли да се каже, че сръбски пънк пионери?

Да, ние сме първата пънк банда в Сърбия, която беше призната от югославските медии. Това признание се оказа много важно за пънк революцията в тези части и след това беше напълно невъзможно да се спре разпространението на пънка в целия регион.

Знаете ли, че българската публика е много луда? Подготвени ли сте за танците и виковете, които ще бъдат специално за вас на концерта ви в София? Всъщност - какво сте ни подготвили?

А вие знаете ли ние колко сме луди? Ще видите какво сме ви приготвили, но предварително ви съветваме да се подготвите за силата и енергията, която ще донесем и ще поднесем специално за вас.

Кой е най-яркият ви спомен от всичките години на Pekinška Patka - най-емблематичният момент, който не можете да забравите?

Мисля, че е концертът ни на фестивала EXIT през 2008 г., който беше пред 40 000 души. Публиката не спираше да скача по време на целия сет и въпреки че Sex Pistols свириха след нас, не успяха да провокират същото настроение, каквото ние постигнахме.

Още: DJ BOBO пред Actualno.com: Благодаря на всички от България, нямам търпение за концерта в София

Ако приемем, че пънкът продължава да е музиката на неконформизма и бунта, то за какво си струва да се борим днес?

Ние самите използваме наследството на Pekinška Patka, за да запознаем с него новото поколение и да им покажем пътя на пънка. Искаме да повлияем на музикалния им вкус и да ги научим да водят онези важните, добрите битки.

Защо не правите нова музика? Има ли някаква конкретна причина да не издавате нов албум в продължение на 40 години?

Всъщност в момента работим по няколко песни. Експериментираме със звука и докато го правим, новите песни се появяват една след друга. Все още не са завършени, но когато това стане, ще ги размахваме и ще ги крещим в лицата на феновете. И освен това, когато изкараме нов албум, ще сме готови да отговорим на нов въпрос: "Защо записахме нов албум след 40 години пауза?".

Билети за концерта на Pekinška Patka все още може да се закупят от Eventim.

Интервю на Неда Ковачева

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес