Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пианистът Джулиан Тревелиян с успех на престижния конкурс в Лийдс, а скоро идва и в София

26 септември 2024, 17:09 часа • 377 прочитания

На 21-ви септември в гр. Лийдс (Великобритания) завърши 21-то издание на престижния Международен конкурс за пианисти. Истинска сензация в него предизвика младият британски музикант Джулиан Тревелиян, който съвсем скоро ще гостува и у нас за проекта "Лауреатите".

Снимка: Европейски музикален фестивал

Причината за това е, че участието на Джулиан е свързано с инфарктно напрежение, защото той успява да се подготви за конкурса само за две седмици. На предварителните кръгове неговата кандидатура е отхвърлена и музикантът използва края на лятото, за да замине на меден месец във Франция. Именно там от конкурса му се обаждат, че друг участник не може да се яви заради проблеми с визата и дали той би искал да заеме неговото място. Въпреки че не е докосвал пианото няколко седмици, Джулиан възстановява конкурсна програма от 4 часа музика и се явява на състезанието, където успява да се справи с конкуренцията на 60 други изпълнители. Той е единственият британски кандидат, достигнал до финал и завършва участието си с пета награда.

BBC News му отделя специална статия, озаглавена "Записан в последния момент участник, стига до финала на клавирен конкурс". Изданието пише още, че за Тревелиян това е било "шанс да свири пред публиката у дома" и че той е приел риска да се провали, защото при толкова кратко време за подготовка едва ли би могъл да спечели една от най-престижните класически награди. "Аз наистина не мислех, че дори ще стигна до полуфинал, камо ли да имам шанс за награда!", споделя пианистът. А голямото му обяснение в любов към тоновото изкуство звучи така: "За мен музиката е да докосваш сърцата на хората. Както е казал Бетовен, единствените грешни ноти са тези, които са изсвирени без чувство".

Още: "Европейски музикален фестивал" представя младия чешки квартет "Кукал" на 4 октомври

Кой е Джулиан Тревелиян?

Джулиан Тревелиян привлича международно внимание още през 2021 г., когато успява да извоюва няколко отличия от Конкурса "Геза Анда" в Цюрих: втора награда, приза на публиката и специалната награда "Моцарт". Той е не само пианист, но също цигулар, виолист и музиколог. Има множество интереси извън музиката, включително и към природните науки. "Исках да стана геолог... И докато учех, свирех за забавление. След като завърших, спечелих конкурс във Франция, започнах да изнасям концерти и открих, че мога да бъда професионален музикант. Той учи пиано в Париж в École Normale de Musique при Рена Шерешевская (подготвила и други изявени пианисти като Александър Канторов и Люка Дебарг), при която остава като неин асистент. Изучава също дирижиране, композира и ръководи ансамбъл за съвременна музика, привлечен е от старинните инструменти и от китайската музика. Едва 16-годишен Джулиан завоюва Deuxieme Grand Prix (при неприсъдена първа награда) през 2015 г. и записва името си като най-младия лауреат в историята на конкурса "Маргарита Лонг – Жак Тибо" в Париж. Говори четири езика свободно и почти се справя с "предизвикателството да чете на кирилица", по неговите собствени думи. През 2022 г. той гостува в "Европейски музикален фестивал" като солист на Оркестър "Кантус Фирмус" под диригентството на Ивайло Кринчев. Пианистът вече познава някои български творби, изпълнявал е "Севдана" на Георги Златев-Черкин (на цигулка), харесва клавирните концерти на Панчо Владигеров, които открива благодарение на записите на големия наш пианист Людмил Ангелов.

През следващия месец българската публика ще има отново възможност да се срещне с изкуството на Джулиан Тревелиян. Той ще участва в проекта "Лауреатите", организиран от "Кантус Фирмус" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". На 15 октомври от 19:30 ч. в Камерна зала "България" Джулиан ще свири заедно с младия български цигулар от Австрия Максим Цеков. Концертната им програма включва творби от В. А. Моцарт, Р. Щраус, К. Ламберт. Два дни по-рано музикантите ще работят с млади български таланти в Майсторски клас по камерна музика, който ще се състои на 13 октомври в залата на НМУ "Любомир Пипков". Участие в него са заявил вече няколко камерни състава, а най-добре представилият се ансамбъл има шанс да се включи с изпълнение и в концерта на двамата лауреати на 15 октомври. Билетите за събитието са в продажба на Ticketsbg.com и на касата на зала "България".

В рамките на събитието Джулиан Тревелиян и Максим Цеков ще разкажат повече за своя опит в големите международни музикални състезания и ще дадат ценни напътствия относно избора и подготовката за участие в елитните световни конкурси. Лекцията "Конкурси, кои и защо? Стратегии за кариера" ще се състои на 13 октомври от 17:00 ч., също в НМУ "Любомир Пипков".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес