Невероятни артисти: Рут Колева за Sofia Live Festival (СНИМКИ)

756
Невероятни артисти: Рут Колева за Sofia Live Festival (СНИМКИ)
Снимка: ПР

"Фестивалната култура е изключително важна за икономиката на един град", заяви пред БГНЕС певицата Рут Колева, основна движеща сила на утвърдилия се в последните години музикален фестивал Sofia Live Festival. Четвъртото му издание започва днес (21 юни) на столичния Колодрум.

Рут Колева за фестивала

Програмата на Sofia Live Festival тази година е прекрасна. Имаме невероятни артисти - Selah Sue, DUB FX, KOVACS, легендите Atmosphere, който за пръв път са в България, DJ Shadow, изброи развълнувано Рут Колева като не забрави да спомене и всички останали, които ще се грижат за доброто настроение на публиката.

Отново в София ще е и Даниел Стоянов – Bulgarian Cartrader, чието първо представяне на родна сцена бе именно на този фестивал преди година.

Легендите Atmosphere и DJ Shadow ще закрият третия фестивален ден, 23-ти юни, с взривяващи изпълнения. Преди тях на сцената ще са Жлъч/Григовор/Гена, а плочите на малката сцена ще въртят Rawland и Phat Phillie.

Още: Пълна програма на SOFIA LIVE FESTIVAL: Ето какво ще видим от 21 до 23 юни

Снимка: SOFIA LIVE FESTIVAL

"Фестивалната култура работи както за заетостта на хората, така и за бизнеса, за туризма и за международния имидж на една държава", категорична е Рут Колева.

Благодарение на събития като Sofia Live Festival и много други, които се провеждат в София, в Пловдив и из цялата страната, България става много по-атрактивна дестинация за музикален и културен туризъм, а родните артисти имат повече възможности за изява.

"Това е изключително важна екосистема, която трябва да я има. Тя е в основите на имиджа на един град. Смятам, че правим правилните стъпки в тази посока, защото Sofia Live Festival две години подред получава номинации за най-добър нов фестивал на Европейските музикални награди, след това за най-добър фестивал с капацитет до 10 хиляди човека. Това е доказателство, че на европейско ниво нещата вървят в правилна посока", заяви Рут Колева.

Още: Сменят локацията на фестивала Франкофоли: Вижте къде ще се проведе

Снимка: БГНЕС

В организацията на подобни събития в градска среда участват както много хора, така и ред институции на национално и местно ниво. Министерство на културата, каза Колева, застава много смело зад идеята за развитието на фестивалите по принцип.

"Те припознават фестивалите като важна траектория за развитие. Също така в последните ми разговори с тях много ясно личи, че е важно да се подкрепят събитията с платен вход. В последните години – и в София, и в България, се случват страшно много събития с безплатен вход, което доведе до обезценяване на музиката", сподели Рут Колева.

Като организатор тя среща подкрепа и от Столична община, макар тази година работата да е била по-тежка.

"Има наистина нужда да се преосмисли начинът, по който се подкрепят културните събития. Вярвам, че е важно да се създаде икономика на фестивалната, на концертната култура, защото когато всичко е безплатно, ние научаваме публиката, че конкретен жанр или изпълнители, или изкуство, е с безплатна консумация", подчерта Колева.

Достъпът до култура и консумацията на култура са различни понятия, убедена е Рут Колева: "Достъп до култура трябва да има, но човек трябва да възприеме погрешно заученото досега понятие, че това, което влиза през ушите, очите и душата също е безплатно." 

Още: Четвърто издание на Софийски фестивал на Музикалния театър

Рут Колева с коментар за политическата обстановка

Като артист с изявена обществена позиция Рут Колева направи и кратък коментар относно политическата обстановка в България, две седмици след предсрочните парламентарни избори. "Смятам, че много хора сложиха егото си пред интереса на народа. В правителствата досега имаше достойни хора, но те се отдръпнаха от основната цел – да служат на народа, а на хората от друга страна им писна да ходят на избори на всеки три месеца", заяви тя пред БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Б.Т.Р. стартира ударно турнето си в страната с концерт в Стара Загора (СНИМКИ)

Projector Plus представя: Лятото на група ALI (СНИМКИ)

A to JazZ 2024: Започва отброяването до най-дългоочакваното културно събитие в София

Арика Адамс: България е на много високо ниво, българите се подценяваме (ВИДЕО)

За феновете: Отново срещи с бандите на Midalidare Rock In The Wine Valley

Орлин Горанов стартира турнето си "50 години магия" с вълнуващ концерт в Пловдив (СНИМКИ)

"Италианска оперна вечер": Първи самостоятелен концерт на тенора Марин Йончев през септември

"Най-щастливото турне" на Графа стартира с грандиозен концерт в Стара Загора на 28 юни

Наско от Б.Т.Р. в "Студио Actualno": Какво е да бъдеш 30 години в сърцето на публиката? (ВИДЕО)

За трета година: Боровец събира световни джаз звезди на фестивала "Д-р Емил Илиев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com