Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МУЗИКАУТОР: Поредните избори не защитават авторските права

25 октомври 2024, 13:19 часа • 291 прочитания

Масово в управленските програми на политическите партии отново не фигурират или са засегнати повърхностно мерки за развитието на творческите и културни индустрии и защитата на интелектуална собственост. Липсва разбиране, че развитието на културата и зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица са ключов елемент за ръста на икономиката и просперитета на обществото.

При действащата над 3 десетилетия нормативна уредба и наличието на множество Европейски директиви, държавата е абдикирала от прилагането и развитието на законовата регламентация, която практически очертава отговорността на всички участници в сферата.

„31 години не стигнаха в страната ни да бъдат приети Национална програма и Стратегически план за развитие на културата. Това създава усещане за липса на каквото и да било желание от страна на политическите партии, участващи във властта, за развитието на творческите и културни индустрии и защитата на правата на авторите“, коментира Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

Освен липсата на правоприлагане и очертаване на стратегическа визия за културата през следващите години, в България продължават да се отделят и най-малко средства за култура – едва 0,5% от БВП, в сравнение с държавите-членки на ЕС – от 0,8% до 1,5% от БВП. За сравнение цели 2,05% се разходват за отбрана, а 2,5% – за полиция и сигурност.

Преструктуриране на цялата система е наложителна, за да бъде постигнато адекватно развитие на българската култура. МУЗИКАУТОР напомня, че със своята добавена стойност творческите индустрии са едни от най-устойчивите при икономическа криза сектори и следва неизменно да присъстват в дневния ред на политическите сили.

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес