Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да пестите гориво при пътувания извън града

25 октомври 2024, 14:57 часа • 487 прочитания

Техническите възможности на много автомобили позволяват шофиране с много по-малък разход на гориво, отколкото мнозина постигат. Ако погледнете паспортните данни на леките автомобили, там разходът е приблизително 1,5 пъти по-нисък от това, което показва бордовият им компютър.

Още: Как да пестите гориво при движение извън града

Това означава, че всеки автомобил има възможности за подобряване на ефективността. Как да се доближи консумацията на бензин до изчислените стойности, като се използват прости техники за шофиране?

Стил на шофиране

В града с неговите кратки разстояния, ускоряване и чести спирания на светофари не могат да се постигнат значителни икономии. Но с правилно шофиране по магистралата при дълги пътувания или когато пътувате по високоскоростни градски трасета без светофари, можете да регулирате разхода на бензин.

На първо място е важно да се спазва така наречената „крайсерска скорост“. Това е скоростта, при която има баланс между аеродинамичното съпротивление и ниските разходи за гориво, за да приведе автомобила в движение. Леко превишаване на „крайсерската скорост“ се постига чрез значително увеличение на консумацията на енергия за единица пътуване.

Още: Сменяйте тези детайли в колата, за да постигнете по-нисък разход

Факт е, че до 80 км/ч е необходима малко енергия от изгарянето на горивото, за да се преодолее съпротивлението на въздуха. Въпреки това, с увеличаване на скоростта, аеродинамичното съпротивление се увеличава пропорционално на квадрата на скоростта. Това изисква изгаряне на повече бензин, за да може двигателят да поддържа висока скорост. Ако стрелката на скоростомера показва 130 км/ч, тогава разходът на гориво по правило се удвоява, отколкото ако остане около 70-80 км/ч.

Шофиране с ниска скорост

Оборотите на двигателя са от голямо значение за спестяванията. Ако карате на втора или трета предавка с 80 км/ч, разходът естествено ще се увеличи. Най-добре е винаги да поддържате двигателя под 2000 оборота в минута, като използвате най-високата предавка на трансмисията.

Ако включите петата или шестата степен на ръчната скоростна кутия възможно най-рано и я използвате за плавно, равномерно ускорение, тогава потреблението на бензин и емисиите на вредни вещества в атмосферата значително ще намалеят. В същото време еластичността на модерен инжекционен двигател е достатъчна, за да се движи на най-висока предавка в скоростния диапазон от 60 км/ч до 180 км/ч и повече.

Още: Как да изчислите разхода на гориво, от какво зависи той и може ли да пестите от него

За по-голямата част от автомобилите, произвеждани в момента, най-високата предавка има предавателно отношение такова, че 2000 оборота на двигателя се постигат при скорост от 80 км/ч. Тази скорост е най-приемлива за икономично шофиране.

Движение зад голям камион

Можете също да спестите пари, когато шофирате зад големи камиони и автобуси, които по правило се движат с ниска скорост от порядъка на 70-90 км/ч. Зад големи движещи се обекти се образува зона с ниско налягане. Въздухът се избутва от превозното средство и след това се свива, след като обектът премине, причинявайки турбуленция. Зоната с ниско налягане „засмуква“ автомобила и забавя движението му.

Но ако друг автомобил се държи на разстояние 10-15 метра от камиона, зоната с ниско налягане също го привлича, карайки автомобила да получи допълнителен импулс. Консумацията на енергия намалява, а икономиите на гориво понякога достигат 10-20%.

Още: Трите основни начина за пестене на гориво (и на пари)

Ефектът от движението в „аеродинамична сянка“, както го наричат някои, е добре познат на велосипедистите. Те се опитват да останат зад лидера, за да запазят сили за последващ пробив.

Избор на гуми

За да шофирате икономично, трябва да подготвите гумите си. Високата горивна ефективност се постига благодарение на ниския коефициент на сцепление на гумата. В същото време разликата в разхода на гориво между различните колела може да достигне 0,5 литра на 100 км.

Големите автомобилни издания провеждат редовни тестове на зимни и летни гуми, където тяхната ефективност се определя експериментално. Резултатите от тях могат да се използват като ориентир при избора на гуми.

Налягането в гумите също е от голямо значение. Ако е ниско, съпротивлението при търкаляне се увеличава и разходът на гориво се увеличава. Така при високо налягане в гумите ефективността се повишава.

Най-често производителят посочва налягане от 2,2-2,5 атмосфери за стандартни гуми. Ако ги напомпате до горната допустима граница, контактното петно ​​ще бъде намалено и движението ще бъде по-икономично. Вярно, това може да стане само през лятото при добри пътни условия. При дъжд или сняг пренапомпаната гума държи пътя по-зле.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес