Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Михалис Хаджиянис: Музиката е моето убежище

17 юни 2024, 13:13 часа
Реклама

Михалис Хаджиянис е най-успешният изпълнител в южната ни съседка за първото десетилетие на 21-и век. Печелил е "Евровизия", закривал е Олимпийските игри, хитовете му достигат милиони гледания в YouTube, а продажбите на албумите му надхвърлят 30 млн. копия. Със стотици концерти е любим на публиката от родния му Кипър, цяла Европа, от Северна Америка до Австралия.

"Музиката е моето убежище, моето успокоение", казва Хаджиянис. "Това е начинът, по който изразявам всичко и варвам, че правейки това, хората, които слушат песните ми, изпитват същото". Връзката с публиката се гради с времето, нужни са честност и доверие тази връзка да се гради и да се развива, е веруюто на изпълнителя.

В дома си Михалис има книги за рок легенди. "Рок музиката е част от моето детство", казва той. "Дори си мисля, че това, което правя, е микс от много музикални стилове – поп, рок, традиционна гръцка музика." За свои идоли в поп и рок музиката Михалис посочва Dire Staits, Genesis, Питър Гейбриъл, Кейт Буш, с които е израснал и се е оформил като музикант.

Още: Преди първия концерт на Емели Санде в България: Кои личности я вдъхновяват?

Михалис Хаджиянис има особена връзка с България. Първото му идване у нас е през 1994 г. още като тийнейджър. След като печели песенен конкурс в Кипър, идва за по-големия конкурс в София, в НДК. Тридневното състезние завършва с участието на Джо Кокър, спомня си той. Това са първите му изяви на сцената и може да се каже, че страната ни е свързана с началото на неговата кариера.

Обичан е от българската публика с многократно разпродадени концерти в НДК и Античния театър. Самият той с изненада разбира, че българите обожават песента му "De Fevgo". "Не можех да повярвам какъв голям хит е в България. Тя е една от любимите ми песни и е хубаво да зная, че хората извън Гърция я оценяват.", казва той.

Михалис Хаджиянис идва у нас с вечните си хитовете, но и с новите парчета, станали вече любими на публиката. Концертът му е на 8 юли, Античен театър, Пловдив. Билетите се продават в мрежата на Eventim.

Още: A to JazZ 2024: Над 30 артисти от четири континента

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес