Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Людмил Ангелов оглавява журито на конкурса за млади инструменталисти "Cantus Firmus"

11 септември 2024, 14:52 часа • 626 прочитания

Музикална агенция "Кантус Фирмус" представя четвъртото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на класическа музика, което ще се състои в периода октомври – ноември 2024 г. с подкрепата на Министерството на културата и в партньорство с радио Класик А. Събитието се утвърди като едно от най-привлекателните музикални състезания в страната, а лауреати от предишните три издания са изключителни таланти като Лора Маркова, Сион Найман, Диана Чаушева, Ивайло Василев, Наума Найман, Дарин Ламбрев, Тодор Иванов, Божидар Лазаров и други изявени младежи. Конкурсът тази година ще се реализира в два тура и по традиция ще завърши с тържествен заключителен концерт.

Още за конкурса

Музикалното състезание е насочено към солови изпълнители на пиано и струнни инструменти (цигулка, виола, виолончело и контрабас), както и камерни ансамбли, в които може да се включат както струнни, така и духови инструменти. Кандидатите ще се състезават в три възрастови групи, съответно до 13 години, до 17 години и до 25 години. Специфична особеност на събитието е, че първият тур се осъществява чрез видео и аудио записи, които се реализират от професионален екип на "Кантус Фирмус".

Още: Концерт на бароковия ансамбъл от Антверпен "Зефиро Торна" на "Софийски музикални седмици"

Допуснатите до втори тур участници се явяват на живо пред журито, като техните изпълнения също се записват и публикуват. Предвидени са по три отличия във всяка от възрастовите групи, както и специални награди. Една от най-привлекателните сред тях е Голямата награда на "Кантус Фирмус" – солово участие в концерт с професионален оркестър през следващия концертен сезон. Тази година лауреатите на състезанието от втора възрастова група (13 – 17 години), обучаващи се в гимназиален курс, ще имат право да кандидатстват и за специална квота от 6 стипендии, осигурени от Министерството на културата. Допълнителни награди предоставя и лютиерската фамилия Калоферови, получила световно признание със своите изящни творения. Лауреатите на конкурса ще се борят за спечелването на цели три майсторски инструмента, изработени от ателие "Калоферови": цигулка, виола и виолончело, които да се ползват от младежите в продължение на една година. Заключителният концерт ще се състои на 17 ноември в залата на Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" в София.

Людмил Ангелов, снимка: Кантус Фирмус

Компетентното жури тази година ще бъде оглавявано от именития пианист Людмил Ангелов. Популярен на петте континента той е признат като един от големите съвременни интерпретатори на музика от Шопен. Изнасял е рецитали, камерни и оркестрови концерти със световноизвестни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, "Музикферайн" във Виена, "Концертгебау" в Амстердам, залите "Плейел" и "Гаво" в Париж, "Ла скала" в Милано, "Линкълн Център" в Ню Йорк, "Алте Опер" във Франкфурт, "Херкулес" в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Цюрихската опера, Операта в Монте Карло, "Аудиторио Насионал" в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас.

Другите членове на журито тази година

Илия Чернаев, снимка: Кантус Фирмус

Проф. д-р Илия Чернаев (пиано): пианист и педагог в Клавирна катедра на НМА "Проф. Панчо Владигеров", изнасял концерти в България, Полша, Гърция, Италия, Република Южна Африка, Австрия, Испания, Швейцария, Германия и Великобритания; представил редица световни и национални премиери на произведения от Рамо, Прокофиев, Бритън, Шнитке, Лигети, Л. Денев, Ал. Младенов и Б. Танева. Негови ученици и студенти са печелили награди от международни и национални конкурси в България, Франция, Италия, Холандия, Румъния, Тунис, Турция, Португалия, Македония, Гърция, Сърбия, Хърватска, Чехия, Финландия, Великобритания, САЩ, Канада, Сингапур и Хонг Конг. Води майсторски класове по пиано чрез програма "Еразъм" във Виена, Ниш, Лондон, Валета и др.

Още: "Аз съм София" представя: Клавирен рецитал на София Меликян на 20 септември

Мила Георгиева, снимка: Кантус Фирмус

Мила Георгиева (цигулка): сценичната ѝ кариера започва още в детска възраст, учила е при големите цигулкови педагози Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в "Джулиард Скул" в Ню Йорк, и Ифра Нийман в "Гилдхол Скул" – Лондон. От сезон 2002/2003 тя е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, който през 2016 година е обединен с оркестъра на Фрайбург и преименуван на Симфоничен оркестър на Югозападното германско радио (SWR); Била е солистка на Гевандхаус оркестър – Лайпциг под диригентството на Курт Мазур и Херберт Бломщед, Бамбергски симфоничен оркестър с диригент Жорж Претр, Тонхале оркестър под диригентството на Ричард Хикокс, Цюрихския камерен оркестър, оркестрите на Белгийското радио, на Нидерландското радио и телевизия, Камерния оркестър "Ференц Лист" в Будапеща, Симфоничния оркестър RIAS и др.

Огнян Константинов, снимка: Кантус Фирмус

Проф. Огнян Константинов (виола): възпитаник на НМУ "Любомир Пипков", София и НМА "Проф. Панчо Владигеров". Работил е в Симфоничния оркестър на БНР, член на известния квартет "Димов" от 2005 г. до 2016 г. През 2013 г. защитава докторска степен по музикознание в НМА "Проф. Панчо Владигеров", в която понастоящем е професор. Член е на камерния ансамбъл "Софийски солисти". Като солист и камерен изпълнител е участвал многократно във фестивалите "Софийски музикални седмици", "Варненско лято", "Мартенски музикални дни", "Аполония", "Пианиссимо", "Фестивал на камерната музика", Пловдив, както и в значими чуждестранни фестивали: "Пражка пролет", "Моцартови дни" - Байройт, "Europalia", "Europamusicale" и др. Изнася майсторски класове по виола и участва като жури на престижни музикални конкурси.

Атанас Кръстев, снимка: Кантус Фирмус

Доц. д-р Атанас Кръстев (виолончело): един от най-изявените български виолончелисти. Завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров", след което специализира при проф. Наталия Шаховская в Музикалния колеж "Кралица София" в Мадрид (Escuela Superior de Música Reina Sofía). Защитава докторат през 2016 г. и преподава виолончело в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. Има многобройни концертни записи за БНТ, Нова, Белградската национална телевизия, Бразилската TV "Globo", студийни и документални записи в БНР. Атанас Кръстев е директор на виолончеловия фестивал и академия "Cellissimo".

Срокът за записване е до 25 септември 2024 г., а повече информация за условията и документите за записване са публикувани на сайтовете и в социалните мрежи на "Кантус Фирмус".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес