Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Концерт на бароковия ансамбъл от Антверпен "Зефиро Торна" на "Софийски музикални седмици"

09 септември 2024, 13:22 часа • 566 прочитания

Изключително интересен и различен концерт предстои в програмата на есенното издание на фестивала Софийски музикални седмици. Организаторите отново ни предлагат стойностна музика от света и талантливи млади изпълнители, които ще завладеят публиката чрез съчетанието на много нетрадиционни инструменти.

По случай белгийското председателство на Европейския съюз през 2024 г. бароковият ансамбъл от Антверпен "Зефиро Торна" инициира проекта ЕДИНСТВО В МНОГООБРАЗИЕТО. Ансамбълът, в сътрудничество с европейски концертни зали и фестивали, кани певци, лютнисти и инструменталисти от различни културни и музикални среди. Създава се пространство за диалог и експериментиране по време на резиденциите, осъществявани от Алон Сариел (барокова мандолина и лютня) и Юрген де Бруин (лютня), в търсене на общ език. Изпълняваната музика може да се отнася до различни религиозни обреди и значими социални и исторически събития, които са част от ДНК на европейската идентичност.

Още: "Аз съм София" представя: Клавирен рецитал на София Меликян на 20 септември

Алон Сариел, снимка: Софийски музикални седмици

Това, което отличава проекта в българското му превъплъщение, е идеята на МФ "Софийски музикални седмици" за среща на изтъкнатите барокови музиканти с мултиинаструменталисти и певци с широк стилов профил (Анна Янкова, Калина Андреева, Христина Белева, Борислав Илиев), които съвместно ще излязат на сцената на Камерна зала "България" на 28 септември от 19 ч.

Калина Андреева, фотограф: Димитър Алексов

Още за концерта

Инструменти, като крушовидната лютня, придружена от пеене, символизира Аполон - митологичният бог на поезията и музиката. Той излъчва красота и хармония. През богатата история на Европа инструментът е приел множество морфологични форми: от гръцкото бузуки, балканската тамбура, неаполитанската мандолина, английската цитра, португалската китара, до лютнята от Централна и Северна Европа, китарон и теорба. Турски инструменти като саз и арабски уд също са част от европейското музикално наследство. Многостранността се проявява в своето единство като в политекстуален мотет, където различни разкази съзерцават един и същи предмет. Основната мотивация: взаимното разбирателство, като щастливо условие за съжителство във време на еднообразие и разпокъсаност.

"Нека има пространства във вашата заедност. Пейте и танцувайте заедно и се веселете, но оставете всеки един от вас и сам. Дори струните на лютня танцуват сами, въпреки че трептят от същата музика." (Халил Джубран, из книгата "Пророкът").

Още подробности за концерт, както и пълна програма на "Софийски музикални седмици" ще откриете в официалния сайт на фестивала.

Още: Броени дни до концерта на Андреа Бочели в София: Вижте кои ще са звездните му гости

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес