Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Five Finger Death Punch: Метъл юмрукът от САЩ, който ще се стовари в София

11 юни 2024, 14:00 часа
Реклама

Мисля си, че метъл феновете в България трябва да са много доволни. Трябва да са доволни, защото, за разлика от много други жанрове, в "хеви" музиката концертите у нас са целогодишно. Е, да, рядко идват най-най-най-актуалните групи, но страната ни не е и особено примамлива за големите мениджъри. Засега.

И все пак метъл и рок музиката у нас не е на почит - тя е на пиедестал. И всяка година, всеки месец малки и големи клубове, поляни и стадиони из цялата страна се тресат от бясна жица и тежки барабани. Така ще бъде и на 2 юли, когато американската банда Five Finger Death Punch ще дойде отново в София, за да забие метълския си юмрук за кеф на меломаните. "Еее, ама те вече нали идваха?", гласяха много коментари, когато стана ясно, че ще слушаме и гледаме групата на Арена София "Столичен колодрум". Така е, идваха - през 2020 и през 2022 г. Но и двата пъти бяха много силни, нали?

Чуеш ли ги - веднага разбираш, че са те

Успешните групи, които оставят сериозните следи в историята на музиката, са онези, които се разпознават още с първия акорд и първото включване на вокала. Именно такива са Five Finger Death Punch. Наричат ги хеви метълисти, трашъри и какви ли още не, но сякаш никой не може да ги определи точно. А и не е необходимо. Фактът, че могат да ни махнат главите, а след това да ни разреват с някоя тегава балада, говори само едно - нацелили са си стила и копаят здраво в него. Разбира се, вдъхновявали са се от големите преди тях и няма как да не го правят. В различни интервюта членовете на групата са споделяли, че легендарни формации като Pantera, Iron Maiden, Accept, W.A.S.P. са ги научили да правят музика, а именно бандата на Фил Анселмо косвено е изградила основите на Five Finger Death Punch. За което можем искрено да благодарим на Фил.

Историята на Five Finger Death Punch

Бандата се формира през 2005 г. в Лас Вегас, а името ѝ идва от наименованието на най-смъртоносния удар в бойните изкуства, при който чрез пет удара с върховете на пръстите върху определени точки по тялото, сърцето на жертвата се пръсва в тялото му.

През 2006 г. излиза дебютният им албум "The Way of the Fist", а три години по-късно на пазара се появява "War is the Answer". През следващите години излизат останалите албуми "American Capitalist" (2011), "The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell" (Vol. 1 и Vol. 2) (2013), "Got Your Six" (2015), "Änd Justice for None" (2018), "F8" (2020), "AfterLife" (2022).

През годините Five Finger Death Punch подгряват групи като Korn, Disturbed и др., за да стигнат до собствени хедлайн концерти и участия на най-големите фестивали. Настоящите членове на групата са Золтан Батори, Айван Мууди, Крис Каел, Чарли Енген и Анди Джеймс. Носители са на различни музикални награди.

През 2017 и 2022 г. се заговори, че идва краят на Five Finger Death Punch заради съобщения от Айван, че приключва с групата. Първото бързо бе опровергано, а за второто условието, което вокалистът на групата постави, бе да направи един последен албум след "AfterLife" (2022). Обещанието той даде пред децата си по време на концерт в Денвър през 2022 г. Е, нов албум няма (не броим делукс версията на последния, която се появи през април), но нов концерт ще има съвсем скоро.

Снимка: Getty Images

На предишните си два концерта в България Five Finger Death Punch не са ни разочаровали и най-вероятно шоуто им на 2 юли също ще ни "пръсне" от кеф. Чакаме ги на 2 юли, а преди тях на сцената на Арена София "Столичен колодрум" ще се качат Ice Nine Kills, които подгряваха Metallica на турнето им през 2023 г.

Все още можете да си вземете билети за концерта като кликнете ТУК.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес