Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ема Шаплен пред Actualno.com: Музиката ми е интуитивна, обичам всяка една стъпка от създаването ѝ

07 октомври 2024, 10:30 часа • 317 прочитания

Наричат я "Дивата на ангелите", гласът ѝ е неповторим, а любовта ѝ към музиката - безкрайна. Тя е френското сопрано Ема Шаплен, която идва за своя първи концерт в София на 11 октомври в зала 1 на НДК. До нея на сцената ще има електронни музиканти, хор и струнен оркестър.

Песните "Spente le Stelle" и "La Notte Eterna" в нейно изпълнение се отличават с мистично и кристално звучене, което завладява слушателите. Нейният албум "Carmine" е мултиплатинен в 25 страни и е продаден в над 8 милиона копия. Не можем да кажем, че Ема Шаплен е само оперна певица, защото тя е ураган от талант, вдъхновение и сила. И това ще се види и чуе на нейния концерт у нас след броени дни.

Ема Шаплен даде специално интервю за Actualno.com, за да ни разкрие малките детайли, които са я изградили като певица, какъв е нейният неповторим начин да създава своята музика и как се подготвя за своите незабравими изпълнения.

---------------------------------------------

Предстои първият ви концерт в България. Какво очаквате от българската публика и какво сте ни подготвили за шоуто в София?

Много, много съм щастлива и развълнувана, че ще дойда в България и ще се срещна с българската публика и моите фенове. С тях ще споделя най-известните си хитове от предишните ми албуми, както тези от електро поп стила, така и неокласическите. Ще изпълня и песни от най-новия ми албум "Venere", също една или две арии от Пучини и две от най-известните френски песни - "La vie en Rose" и "Les mots blues" от великия френски артист Christophe.

Рожденото ви име е Кристел Мадлен Жолитон. Защо избрахте името Ема Шаплен?

Когато навърших 18 години, реших, че съм видяла достатъчно, за да започна да изграждам собствената си личност. Реших да сменя името си и избрах Ема заради звучността и вибрацията, която има. Смятах, че това е име, което носи повече сила, но едновременно с това е нежно и поетично в моите уши. Шаплен бе избрано от първия продуцент, с когото работих, с цел да ми даде малко по "международно име". Приех го, защото ми хареса идеята за по-английско звучене на френската дума "chapelain" (свещеник, бел.ред.), която за мен има значение на "пазител на храма". Хареса ми тази идея. И така станах Ема Шаплен и се превърнах в истинската "Аз", в онази създадена от мен личност, която бе много близо до личността, в която мечтаех да се превърна.

Още: DJ BOBO пред Actualno.com: Благодаря на всички от България, нямам търпение за концерта в София

В определен момент от кариерата си сте била рок изпълнител. Разкажете ни за този период и защо решихте да се завърнете към класическата музика.

Тогава бях на около 15 години и по различни причини трябваше да прекъсна своето музикално и оперно обучение. Основната причина бе, че родителите ми се страхуваха да ме оставят с "артистично бъдеще". Е, тогава тайно се присъединих към рок банда - това беше моята своеобразна революция. В този период започнах да уча много в посока на това как да се справям със собствените си енергии, без да се самонаранявам. Започнах да разработвам по-ниските си гласови възможности и лека-полека започнах да мисля, че един ден дори бих могла да пиша моя музика. И до днес съм голям фен на рок музиката. Освен това "Dust of a Dandy" - четвъртият ми албум, всъщност е електро рок албум.

Вие не сте само певица, но и композитор и художник. Коя дейност ви дава абсолютна свобода?

Всичките. Имам нужда да екпериментирам, да изживявам. Вярвам, че всяко изкуство е свързано и се допълва от друго изкуство. Много често композирам, докато рисувам. Всички изкуства се докосват и кореспондират едно с друго. Любопитна съм към всичките. И по някакъв интуитивен начин от литература до музика, рисуване, кино, архитектура, скулптура и дори занаятчийството ме очарова. Обичам да експериментирам с всичко, дори с готвене, шиене (често създавам и понякога шия собствените си рокли и сценични костюми), градинарство... всичко това на древен, див и естествен фон с животински звуци.

Поезията също ви е страст и пишете както музиката, така и текстовете към песните си. Коя е най-трудната част при създаването на една песен от вашия личен опит?

Честно казано, не знам. Прекалено много се забавлявам с всяка една стъпка от създаването. Но може би "най-опасната" част от пътя към финалния резултат е да се срещнеш и деликатно да се разбереш с музикалните инженери и другите специалисти. Понякога е нужно време да откриеш точния човек за специфично нещо. Иначе моята работа е много интуитивна - текстовете и мелодиите, както и първите аранжименти, идват при мен съвсем естествено и като необходимост. Фактът, че сама се продуцирам, ми позволява да не гоня крайни срокове. Албумът излиза тогава, когато е изпълнен и напълно завършен и когато графикът дава най-добрата възможност. Наистина ценя тази свобода на действие.

В други интервюта сте казвала, че наричате гласа си "Звяра". Е, успявате ли изцяло да контролирате този Звяр или понякога вие самата се оставяте под негов контрол?

Ние сме природни същества и всичко може да се случи. Предполагам, че никога не можем "изцяло" да контролираме нищо и за мен точно това прави живота много интересен и дори магичен. Освен това със "Звяра" сме си много добри приятели.

Пяла сте на много места по света и пред много, много хора. Имате ли все още сценична треска и ако да, как успявате да я преодолеете?

Опитвам се да подготвя тялото си, гласа си и съзнанието си с най-голямото уважение, което имам, знаейки, че всяко едно излизане пред публика е нов момент, ново изживяване. И го обожавам. Малко поезия, елегантност, частичка грация, определена интензивност, емоции, любов... и много специално причастие с моята публика. Тези неща имат най-голямо значение, когато се кача на сцена, а и през целия ми живот.

Още: DARA и научените уроци: За изпитанията, смирението и свободата

Снимка: PR; фотограф: Yural Erel

Кои са любимите ви музиканти извън класическата музика?

Все пак трябва да кажа, че основно се вълнувам от класическата музика. Но ще изброя някои велики изпълнители и композитори, които ценя - Арета Франклин, Ела Фицджералд, Pink Floyd, Дейвид Боуи, Павароти, Мария Калас, Джоан Съдърланд, Жаклин Дюпре, Артур Рубинщайн и много други. Струва ми се нечестно да изброя само тези.

И последен въпрос: с коя ваша песен, албум или концерт се гордеете най-много и защо?

Ценя всички, не искам да избирам от толкова много емоции - от радост до страх, от нежност и внимание до сила, трудни изживявания. Всяка стъпка е интересна и обогатяваща. Що се отнася до песните ми, всяка от тях представлява персонаж, който съм създала, а всеки персонаж приема емоция, която съм искала да разкрия и споделя. Но най-деликатният и "чист" албум, който написах и композирах, може би е "Macadam Flower". "Dust of a Dandy" е мрачна перла, "Etterna" беше красиво и велико приключение, а "Venere" e най-мъчният. Мога да говоря за всяка една песен с часове... всяка една е важна за мен.

--------------------------------

Билети за концерта на Ема Шаплен онлайн можете да откриете в мрежата на Eventim.

Интервю на Неда Ковачева

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес