Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броени дни до дългоочаквания оперен концерт на талантливия тенор Марин Йончев

23 август 2024, 12:51 часа • 995 прочитания

На 1 септември от 19:30 часа в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив меломаните ще могат да се насладят на първия самостоятелен оперен концерт на талантливия тенор с международна кариера Марин Йончев. По време на рецитала, озаглавен "Италианска оперна вечер", ще звучат едни от най-обичаните арии от Верди, Пучини, Доницети, Тости, както и селекция от романтични неаполитански канцонети. 

"Нямам търпение да се срещна с любимата ми родна публика. Подготвили сме много изненади за нашия концерт, а освен мен и естонската пианистка Аве Вагнер, на сцената ще се изяви прекрасното сопрано Румяна Костова, с която ще изпълним популярната сцена от първо действие на операта "Бохеми" на Пучини", споделя Марин Йончев.

Билети за събитието са налични в мрежата на Eventim, а всеки, закупил билет за концерта "Италианска оперна вечер", ще получи на място в залата безплатен брой от най-новото списание за култура у нас "Български Артист", издавано от оперната прима Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11.

Още: 4000 работници, 60 000 продадени билета, 80 тира: Концертът на Ед Шийрън и ефектът му за икономиката

"Ще бъде изцяло класически стил на рецитал – глас и пиано. На рояла ще ми акомпанира моята дългогодишна колежка Аве Вагнер. В първата част ще представим произведения на един от любимите ми композитори Франческо Паоло Тости. След което се отправяме на музикално пътешествие в Южна Италия, за да изпълним няколко красиви неаполитански канцонети. Втората част от концерта сме посветили на сериозния оперен репертоар, включвайки арии от Пучини, Верди, Доницети", разкрива още Марин.

Кой е Марин Йончев?

Той започва своя активен музикален път в ранна детска възраст. Талантът му е забелязан почти мигновено, което му носи редица награди от певчески конкурси. Дълги години е солист в Хора на пловдивските момчета "Стефка Благоева". Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в Пловдив в класа на Нели Койчева. През 2013 и 2014 г. участва в майсторските класове на Райна Кабаиванска в България и Италия. Образованието му се допълва от бакалавърска и магистърска степен в класа на Мария Дякону, придобити във Висшето музикално училище в Женева.

Още: Банско Опера Фест - магията на операта се завръща на 30 и 31 август

Фотограф: Javier del Real

Марин влиза под светлината на прожекторите с появата си в популярното детско телевизионно музикално шоу "Като лъвовете", което му отваря врати към неговата професионална кариера. През 2000 г. заедно със сестра си Соня Йончева печели първо място в състезанието "Хит минус едно". През 2004 г. получава наградата на Aliance Française за млад изпълнител. През 2005 г., когато е само на 16 години, той става големият победител в първото музикално риалити предаване в България Star Academy. Година по-късно е удостоен с приза на Годишните музикални награди на "БГ Радио" в категорията "Дебютен изпълнител" за своята авторска песен "Един безсмислен ден". 

Въпреки многото си успехи в поп музиката, Марин Йончев открива истинското си призвание в оперното пеене със своя характерен лиричен тембър и прецизна музикална техника. През лятото на 2020 г. участва в концерта "Завръщане" заедно със Соня Йончева в Античния театър в Пловдив и в зала "България" със Софийската филхармония. Същевременно гастролира в концерт с Калуди Калудов във Виена. През септември 2013 г. е поканен за певческа изява в замъка на белгийския принц Филип, а през следващата година се включва в концерт в Пловдив, организиран от Райна Кабаиванска, посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. 

През 2016 г. Марин е гост във фестивала в Мишколц, Унгария, а месец след това влиза в състава на продукция на операта от Маскани "Ирис" в Монпелие. Същата година изпълнява теноровата партия на 9-а Симфония на Бетовен в оперния театър в град Салвадор, Бразилия. Там Марин паралелно води часове по пеене на децата от местното музикално училище. През 2017 г. се превъплъщава в ролята на Парпиньол в "Бохеми" в Лозанската опера и Итулбо от операта на Белини "Пиратът" в Бордо. Същия образ от "Пиратът" той изиграва с голям успех и през 2019 г. в Театро Реал в Мадрид. Други изяви на Марин Йончев включват няколко гост-участия в рецитали в Германия, Русия, Франция, Швейцария, Белгия, България, както и концерт, посветен на мира, в Йерусалим и Рамала, Палестина.

За Аве Вагнер

Фотограф: Triin Lellep

Акомпаниментът за концерта "Италианска оперна вечер" е поверен на виртуозната естонска пианистка Аве Вагнер, която завършва специалност "Пиано" в Академията за музика и театър в Талин, а по късно придобива магистърска степен от Лионската консерватория. Години наред е вокален педагог и пианист в Операта в Лион и в Женевската консерватория. Била е акомпанятор на майсторските класове на световни оперни прими като Тереза Берганца и Даниел Борст. Редовно гастролира с различни музикални програми в Швейцария, Франция, Белгия, Германия, Испания, Полша, Финландия.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес