Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 любопитни факта за "Виена Шьонбрун Оркестра"

08 октомври 2024, 13:30 часа • 379 прочитания

Световноизвестният виенски оркестър на двореца "Шьонбрун" пристига в България през декември. По време на коледното си турне "Виена Шьонбрун Оркестра" ще представи на българската публика музикалното великолепие и празничния дух на Виена.

Запознайте се с някои любопитни факти за оркестъра и двореца, който е негов "музикален дом".

Всички музиканти или са израснали във Виена, или са получили там своето музикално образование

Виена, известна като музикалната столица на света, е родина на някои от най-великите композитори като Моцарт, Хайдн и Щраус. Музикантите от оркестъра са наследници на тази богата музикална традиция и техните изпълнения притежават автентичния виенски стил, който е високо ценен по целия свят.

Мултинационален състав

В състава на оркестъра участват музиканти от различни страни: Англия, България, Словакия, Унгария, Босна и Херцеговина, Румъния, ЮАР, Австрия, Колумбия, Сърбия и Словения.

Български таланти във "Виена Шьонбрун Оркестра"

България има силно присъствие в състава на прочутия виенски оркестър. Сред концертмайсторите е Таня Джарова-Салюстио, която е част от него от 1999 г. Двама от флейтистите също имат български произход – Борис Липов и Венцислав Кандев. Освен тях в престижния състав участват перкусионистът Светлозар Димитров, Пламена Иванова на виола и Десислава Атанасова на пиано.

Още: Трогателен концерт за 90-ата годишнина на Васил Казанджиев закри "Софийски музикални седмици"

Фотограф: Lukas Beck/Schonbrunn Palace Orchestra

Цигулка от 17 в. е сред инструментите на дворцовия оркестър

Един от концертмайсторите - Ръсел Макгрегър, свири на цигулка, изработена през 1697 г. от знаменития италиански майстор Карло Джузепе Тесторе.

В Оранжерията на двореца "Шьонбрун" самият Волфганг Амадеус Моцарт представя комичната си опера "Театралният директор"

Построена в средата на 18-и век, Оранжерията е била не само зимна градина, но и място за императорски празненства. През 1786 г. в нея Моцарт представя за първи път своя зингшпил "Театралният директор". Днес Оранжерията продължава да бъде място за престижни музикални събития и концерти на "Виена Шьонбрун Оркестра".

Дворецът "Шьонбрун" – част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Дворецът "Шьонбрун" е сред най-емблематичните забележителности на Виена. Всяка година се посещава от над 3 милиона души. Построен е в края на 17-и век за ловна резиденция, по-късно става лятна резиденция на императорското семейство.

Разполага с 1440 стаи. Разкошните му градини са отворени за посетители от 1779 г. Зоопаркът на територията на двореца е най-старият в света, а Кралската оранжерия е най-голямата от този вид със своите 189 м дължина и 10 м ширина.

С предстоящото си коледно турне в България "Виена Шьонбрун Оркестра" ще донесе със себе си магията на виенската класическа музика, изпълнена с майсторство и страст.

Не пропускайте коледните концерти:

В Пловдив (10 декември – зала "С.И.Л.А."), Варна (11 декември - ДКС), Шумен (12 декември – "Арена Шумен"), Велико Търново (13 декември - ДКС), Русе (14 декември – "Арена Русе"), както и в София (16 декември – зала "България").

Билети за предстоящите дати и повече информация ще откриете в сайта на организатора: www.vienna-trend-events.com.

Още: Пианистът Джулиан Тревелиян с успех на престижния конкурс в Лийдс, а скоро идва и в София

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес