Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12-ото издание на Европейския музикален форум приключи изключително успешно

12 юни 2024, 12:58 часа
Реклама

На 7 юни успешно приключи 12-ото издание на Европейския музикален форум и годишната среща на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC), които се проведоха в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", София. Балканска столица за първи път става домакин на събитие от този ранг благодарение на Българска музикална асоциация.

Какво се случи на годишната среща

Форумът на тема "Справедливост в музиката" бе открит от кмета на гр. София – г-н Васил Терзиев и Министъра на културата – г-н Найден Тодоров, които отправиха силно послание към Европа, акцентиращо на дискримиционния географски проблем и несправедливите практики и политики за равнопоставеност в европейското финансиране, с които музикантите от България и Блаканите се сблъскват до ден днешен. Това бе и основната тема в панелите и дискусиите, на която делегатите от българска страна наблегнаха и отстояваха позицията си за спешна нужда от промяна. Това е и една от основните цели, върху които БМА работи усилено, а именно да осветли "невидимите" за Европа проблеми и да предизвика дебат и действия.

Снимка: Българска музикална асоциация

"Докато бях предприемач, съм виждал как колективната работа създава повече възможности и наистина елиминира дискриминацията. Но и тогава имаше нещо, за което рядко се говореше – че има разделение, базирано на географията. И че заради него няма равен достъп до пазарите и равен достъп до възможности. Разбира се, има различни причини за това разделение. Но преодоляването му носи само ползи – създава много нови възможности, включва нови хора и това подпомага екосистемата на всяка индустрия, защото това вдига колективно нивото" – сподели кметът на София г-н Васил Терзиев в откриващата си реч.

Още: Експерти от Coachella, Primavera Sound и Glastonbury споделят опит в конференцията Music Talks

"Предметът на предстоящите дискусии е изключително важен за мен като музикант, но също така и като министър на културата. Музиката създава мостове, но ние самите трябва да строим мостове помежду ни в нашата работа. Има много какво да осъществим. Това е причината днес да говорим за равенство – защото то не съществува. Мотото на Европейския съюз е "Единство в многообразието". Е, ние не сме достатъчно единни. А много хора и институции използват многообразието като причина да няма справедливост. Хората невинаги осъзнават, че да бъдеш различен, не означава, че трябва да имаш различни права. Правата трябва да са еднакви за всички. И за това трябва да говорим в идните дни". С тези думи се обърна министърът на културата Найден Тодоров към гостите по време на официалното откриване на 12-ия "Европейски музикален форум".

Снимка: Българска музикална асоциация

"Трябва да образоваме децата си, защото образованието е решение за всичко. Но проблемът е, че освен че трябва да образоваме децата, трябва да образоваме и тези, които ги обучават. Така че се надявам в следващите дни заедно да открием възможните решения и след това да ги "извикаме" на света.“, каза още министър Тодоров.

Разбира се, нямаше как подобен форум да мине и без музикална програма. Организаторите от БМА подготвиха за гостите изключително разнообразна музикална програма, която включваше автентичните Бистришки баби, експерименталното електронно трио Clavexperience, Академичния народен хор и Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", нетрадиционното струнно дуо Белева и Хаджигрудев – гъдулка и контрабас, Камерния ансамбъл Софийски солисти, The Essential Funk Trombone и YoYo band.

Още: Подейства ми като лекарство: Ваня Щерева с трогателна изповед в "Благодаря" (ВИДЕО)

За Европейски музикален форум

Всяка година Европейския музикален съвет организира Европейски музикален форум (European Forum on Music), който събира над 150 професионалисти от Европа - представители на водещи европейски и национални музикални съвети, мрежи, европейски асоциации, които в рамките на три дни имат възможност да представят добри практики, вълнуващи музикални проекти, да обсъдят и начертаят посоките на необходимите политики, спрямо належащи проблеми и тенденции в бранша и да се срещнат със своите колеги, които споделят една и съща цел - устойчивото развитие на музикалния сектор.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес